Poverenik: REM prekršio zakon objavljivanjem imejl adresa zbog spota SNS

REM objavio 189 imejl adresa podnosilaca prijava

09. Mar 2019

Reading Time: < 1 minute

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zbog objavljivanja podataka ljudi koji su podneli prijave zbog emitovanja spota Srpske napredne stranke na televizijama, a najavio je i da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Poverenik je u saopštenju naveo da je REM prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je u zvaničnom odgovoru građanima koji su podneli prijavu objavio 189 imejl adresa podnosilaca prijava.

U saopštenju se navodi da imejl adresa predstavlja podatak o ličnosti, u skladu sa zakonom, jer identitet lica može učiniti određenim ili odredivim.

“Značajan broj ovih adresa su personalizovane, jer se sastoje od imena i prezimena, koja su, u pojedinim slučajevima veoma karakteristična, tako da se identitet podnosioca vrlo lako može utvrditi jednostavnom pretragom po internetu”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će Poverenik podneti i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv REM-a i odgovornog lica.

Na adresu REM pristiglo je više od 900 prijava u okviru akcije #ProbudiREM koju je Crta pokrenula povodom emitovanja promotivnog spota SNS van predizborne kampanje u okviru informativnog programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

REM je doneo odluku da je emitovanje spota u skladu sa zakonom i odbacio sve prijave kao neosnovane.

(Beta, foto: YouTube screenshot)

Print Friendly, PDF & Email