NUNS i NDNV: Incident na RTS posledica opasnih tenzija u društvu za koje je najodgovornija vlast

Društvo se nalazi na ivici tenzija koje bi, ukoliko eskaliraju, mogle da imaju nesagledive posledice.

17. Mar 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozoravaju javnost da sinoćnji incidenti u zgradi Radio-televizije Srbije predstavljaju posledicu višegodišnjeg širenja govora mržnje, gušenja medijskih sloboda i stvaranja atmosfere linča u društvu i ukidanja javnog dijaloga, za koje je najodgovorniji aktuelni režim na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Pozivamo sve državne institucije da ovaj događaj najozbiljnije shvate kao alarm i konačno uspostave vladavinu prava i poštovanje zakona, jer se društvo nalazi na ivici tenzija koje bi, ukoliko eskaliraju, mogle da imaju nesagledive posledice.

Podsećamo da smo u bezbroj navrata upozoravali na pogubnu tabloidizaciju medijske scene kojom je u javni prostor kontaminiran nasiljem. Takođe, upozoravali smo i javne medijske servise da prestanu sa potčinjavanjem novinarske profesije moćnicima na vlasti, te kršenjem zakona koji ih obavezuju na profesionalno, objektivno i nezavisno izveštavanje u skladu sa javnim interesom.

NUNS i NDNV smatraju da nasilni upadi u javni medijski servis nisu primereni demokratskim i civilizovanim društvima, te još jednom upozoravaju državne institucije da postupaju u skladu sa zakonima kako bi se ovakvi incidenti predupredili, umesto da koriste državnu silu i primenjuju nasilje nad građanima koji protestuju zbog gušenja njihovih osnovnih prava.

Smatramo ciničnim nastup generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koji se mesecima oglušavao o zahteve građana, ali i zakonske obaveze javnog servisa, upodobljavajuću uređivačku politiku ove medijske kuće sa interesima vlasti.

Bujošević je morao mnogo ranije da stane u odbranu nezavisne uređivačke politike Javnog servisa Srbije, čija je odgovornost u stvaranju društvenih tenzija neupitna upravo zbog snishodljivog odnosa prema vlastima a nauštrb javnog interesa.

Pozivamo novinare i ostale medijske radnike na RTS-u kao i u pokrajinskom javnom servisu da ne pristaju na kršenje profesionalnih i etičkih standarda novinarstva i interesa javnosti i suprotstave se pritiscima vlasti i drugih centara moći koji su javni servis pretvorili u propagandnu platformu vlasti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 17. mart 2019.

Print Friendly, PDF & Email