NDNV: Ratnohuškačko izveštavanje medija u Srbiji o presudi Karadžiću društvo gura u nove sukobe

Poražavajuće je da su ključne poruke javnosti većine srpskih medija da se ratni zločinci glorifikuju, dok se njihove žrtve prećutkuju

22. Mar 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje način na koji su brojni mediji u Srbiji izveštavali o presudi Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu koje je izreklo doživotnu kaznu zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Upozoravamo novinare i druge medijske radnike da neprofesionalnim i ratnohuškačim izveštavanjem o tako bolnoj temi za naše društvo postaju saučesnici politike ogrezle u zločinima i nanose nemerljivi bol žrtvama tih zločina.

Poražavajuće je da su ključne poruke javnosti većine srpskih medija da se ratni zločinci glorifikuju, dok se njihove žrtve prećutkuju.

Takva uloga medija nije samo bezočno sramna, već i izuzetno opasna jer podstiče društvo na agresiju i nasilje.

Podsećamo da je ista medijska retorika prethodila ratnim strahotama devedesetih tokom kojih su organizovani najveći zločini u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Upozoravamo novinare i medije u Srbiji da snose ogromnu odgovornost jer time krivicu za ratne zločine prebacuju na celo društvo, koje do danas nije izašlo iz trauma zbog sulude nacionalističke politike devedesetih. To nanosi nesagledivu štetu po društvo koje se time usmerava na nove sukobe sa svima koji odstupaju od takve matrice.

Suočavanje sa prošlošću jedini je mogući izlaz iz te traume, a time i javni interes koji obavezuje sve novinare i medije u Srbiji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 22. mart 2019.