NDNV: Nove pretnje smrću Dinku Gruhonjiću

Pretnje novinarima su u poslednje vreme ponovo učestale, naročito nakon etiketiranja i targetiranja profesionalnih novinara i medija od strane najviših državnih i partijskih zvaničnika

30. Mar 2019

Reading Time: < 1 minute

Programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, nastavniku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću ponovo su, po ko zna koji put po redu, upućene pretnje smrću.

“Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinama”, i “Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod”, napisao je anonimni komentator ispod Gruhonjićevih tekstova koji se nalaze na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com.

NDNV je obavestio nadležne organe i podneće krivičnu prijavu. Nadamo se da će ovaj put nadležni organi zaista preduzeti ozbiljne korake i otkriti počinioce, odnosno da će se konačno prekinuti praksa nekažnjavanja nasilnika za pretnje smrću koje upućuju.

Reč je o nastavku dugogodišnjih pretnji koje se upućuju ne samo Gruhonjiću i NDNV-u, već i svim profesionalnim novinarima i medijima u Vojvodini i Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa kodeksom. Te pretnje su u poslednje vreme ponovo učestale, naročito nakon etiketiranja i targetiranja profesionalnih novinara i medija od strane najviših državnih i partijskih zvaničnika.

NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da reaguju.

Novi Sad, 30. marta 2019.

Print Friendly, PDF & Email