NDNV: Presuda ubicama Slavka Ćuruvije značajna, ali nepotpuna jer nisu osuđeni nalogodavci

Posted on by admin

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije značajna jer predstavlja prvu presudu za ubistvo novinara u Srbiji, iako je pravda kasnila dve decenije. Međutim, ona nije potpuna jer nije pružila odgovor na pitanje ko su nalogodavci tog zločina koji je realizovala služba državne bezbednosti.

Ko može da naredi tako nešto državnoj bezbednosti? Samo politički državni vrh. I to je ono što je zastrašujuće, da vlast koristi bezbednosne službe za obračun sa političkim neistomišljenicima. To znači da je sistem podređen interesima političkih moćnika.

Dužina trajanja procesa, kao i neotkrivanje nalogodavaca, ukazuju da se takav anti-sistem i dalje opire i da opstaje.

To nas posebno obeshrabruje s obzirom da su profesionalni novinari i danas meta svakodnevnih napada i pretnji koji često dolaze i od predstavnika državnog vrha. Oni se blate preko režimskih tabloida i optužuju da su državni neprijatelji.

Istovremeno, izostaje adekvatna reakcija državnih organa na te pretnje. A sve to ukazuje da profesionalni novinari koji imaju kritički odnos prema vlasti ne uživaju pravnu zaštitiu u Srbiji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 05. april 2019.

Leave A Response