Gardijan: Fejsbuk trajno zabranio profile organizacija ekstremnih desničara

Zabranili i profile osoba koje su vodile te stranice.

19. Apr 2019

Fejsbuk je trajno zabranio profile brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske odbrambene lige ili organizacije Britanija prva, zbog širenja mržnje i podsticanja na nasilje, piše Gardijan.

Proglašene su stranicama “opasnih pojedinaca i organizacija” i na toj osnovi zabranjene su i trajno uklonjene.

Zabranili i profile osoba koje su vodile te stranice.

Zabrana se ne odnosi samo na te grupe ili njihove čelne osobe. Osim toga, Fejsbuk je zabranio objave u kojima se hvale te organizacije ili osobe ili im se daje podrška. Biće uklonjeni i profili osoba koje su koordinirale podršku tim organizacijama.

Ukupno je uklonjeno 12 računa organizacija i njihovih čelnih ljudi ili osnivača Fejsbuk grupa.

U saopštenju su poručili da je reč o osobama ili organizacijama koje šire mržnju, napadaju ili pozivaju na izolaciju drugih na osnovu toga ko su, nema mesta na Fejsbuku.

“Pod svojom politikom, koja se bavi opasnim pojedincima i organizacijama, zabranili smo one koji šire mržnju i nasilje ili su uključeni u činjenne mržnje i nasilja”, izjavili su.

Dodali su kako pojedincima i organizacijama koje su zabranili u Velikoj Britaniji, a koji su kršili njihova pravila ponašanja na Fejsbuku u budućnosti više neće biti dopuštena prisutnost na mreži ali i na Instagramu.

Ultradesničarska grupa, Međunarodni vitezi templari, oglasila se i poručila da su zgroženi zabranom i poručili da tragaju za pravnim opcijama kako bi se takbe odluke Fejsbuka postideli i Sovjeti.

(N1)