NUNS i NDNV: Smena Gajovića je stalni zahtev novinarskih udruženja

Gajović je pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS-a u Draganu Pejović.

20. Jun 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović nedoličnim ponašanjem prema članici komisije za ocenjivanje medijskih projekata Dragani Pejović, koja i predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS), zaslužio da konačno bude smenjen sa funkcije.

Juče je Udruženje novinara Srbije saopštilo da je Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS-a u Draganu Pejović.

NUNS i NDNV podsećaju da su još početkom februara 2018. godine, samo četiri meseca nakon što je Aleksandar Gajović imenovan za državnog sekretara, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja a zatim i Grupa za slobodu medija tražile od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da ga smene. Povod je bio Gajovićev intervju za Radio Slobodna Evropa u kojem je, između ostalog, rekao da reakcije povodom napada na novinare nisu u ingerenciji Ministarstva i da novinari treba sami da se zaštite.

Početkom jula prošle godine NUNS, NDNV zajedno sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacijom Lokal pres (LP) ponovo su tražili smenu Gajovića ali i ministra Vukosavljevića smatrajući ih najodgovornijim za katastrofalno sroveden konkurs za sufinansiranje medija u 2018. Prethodno, četiri udruženja su povukla svoje predstavnike iz komisija za ocenjivanje medijskih projekata ne želeći da daju legitimitet jednom u potpunosti nelegitimnom procesu u kojem su milionski iznosi dodeljeni nepoznatim kvazi medijskim firmama koje su lažirale projektnu dokumentaciju.

Četiri meseca kasnije, u novembru 2018., NUNS i NDNV su zatražili smenu ministra Vukosavljevića i sekretara Gajovića zbog, kako su ocenili, besramnog saopštenja Ministarstva kulture i informisanja o naslovnoj stranici dnevnog lista Danas. Podsetimo, Ministarstvo je tada naslovnu stranu Danasa zbog Koraksove karikature ocenilo kao „krajnje neprimerenu“, dok su samo desetak dana ranije povodom naslovne Ilustrovane politike, na kojoj se poziva na linč nezavisnih medija, izjavili da to nije u njihovoj nadležnosti.

Na kraju, podsećamo da su NUNS i NDNV još krajem oktobra 2017. odmah nakon imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara javno izrazili neslaganje sa time ukazujući da je reč o čoveku koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, kao i da je to samo nastavak kadrovanja u kojem ključni kriterijumi „nisu ni stručnost ni odgovornost već podobnost i poslušnost“.

NUNS i NDNV
Beograd – Novi Sad 20.06.2019.

Print Friendly, PDF & Email