Hariju Štajneru uručena Velika plaketa NUNS-a

Hari Štajner je bio član prvog Izvršnog odbora NUNS-a izabranog na Osnivačkoj skupštini Udruženja 26. marta 1994. godine

26. Jun 2019

Reading Time: 2 minutes

Povodom 25-ogodišnjice Nezavisnog udruženja novinara Srbije Izvršni odbor odlučio da se Hariju Štajneru, jednom od osnivača NUNS-a, uruči Velika plaketa u znak priznanja za izuzetan doprinos osnivanju i radu udruženja.

Predsednik Željko Bodrožić uručio je danas u prostorijama NUNS-a priznanje Hariju Štajneru. Na skromnoj svečanosti tom prilikom Bodrožić je naglasio da je Štajner u veoma teško vreme, zajedno sa drugim hrabrim i časnim novinarima, utkao sebe u pokretanje i angažman NUNS-a i odbranu novinarske profesije. Zato je Izvršni odbor odlučio da Štajneru dodeli Veliku plaketu za “veliki pečat koji je ostavio u jugoslovenskom i sprskom novinarstvu”.

Zahvaljujući na priznanju Štajner je podsetio na izuzetno teške prilike koje su vladale u vreme osnivanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije. “Porođajne muke novog, nezavisnog novinarskog udruženja nisu bile nimalo lake jer je režim Slobodana Miloševića tada činio sve kako bi medije i novinarstvo stavio u službu svoje propagande”, rekao je Štajner. Dodao je da je NUNS odoleo svim tim iskušenjima i od samog početka pokazao da je protiv rata, nacionalizma i drugih pošasti koje su obeležile 90-e godine.

Hari Štajner je bio član prvog Izvršnog odbora NUNS-a izabranog na Osnivačkoj skupštini Udruženja 26. marta 1994. godine u beogradskom Domu omladine, kojoj je prisustvovalo 350 novinara iz cele Srbije.

Štajner je bio i jedan od osnivača i prvi predsednik Fonda novinarske solidarnosti, preteče NUNS-a, osnovanog početkom 1993. Takođe, bio je i prvi direktor NUNS-ovog Medija centra, registrovanog u jesen 1994. godine.

Hari Štajner je rođen 28. maja 1930. u Beogradu.

Tokom duge i veoma uspešne novinarske karijere radio je u dnevnim novinama Borba i Večernje novosti i nedeljnicima NIN i Vreme.

Kao spoljnopolitički novinar i urednik izveštavao je o značajnim događajima sa svih kontinenata. Intervjuisao je veliki broj najznačajnijih državnika i političara druge polovine 20. veka među kojima i Vilija Branta, Helmuta Šmita, Bruna Krajskog, Edvarda Kenedija, Henrija Kisindžera, Če Gevaru, Margaret Tačer, Olafa Palmea, Urha Kekonena, Simona Vizentala, Bulenta Edževita, Norodoma Sihanuka, Roberta Mugabea, Keneta Kaundu, Indiru Gandi…

(NUNS)

Print Friendly, PDF & Email