Građanska Vojvodina: Matica srpska nastavlja da gura društvo u šovinističko živo blato

Apelujemo na zdrave antinacionalističke društvene snage u Vojvodini da ponude novu društvenu platformu

29. Jul 2019

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje izjave predsednika Matice srpske Dragana Stanića, kojima se nastavlja tradicija raspirivanja pogubne velikosrpske nacionalističke retorike, koja je ključni uzrok civilizacijske propasti društva u Srbiji kojoj prisustvujemo već više od 30 godina.

Stanić je u intervjuu opskurnim beogradskim “Večernjim novostima” na čijem čelu je Milorad Vučelić, jedan od “prvoboraca” propagande etnonacionalizma i ratova, ponovio stare šovinističke teze: da je Crna Gora “srpska država”, da je na delu međunarodna zavera protiv Srba, da je ćirilica u Srbiji ugrožena, da su Srbi “najmirotvorniji narod u regionu”, da su Srbi svugde u regionu “elementarno ugroženi” a da su nam svi susedi praktično neprijatelji, kao i večitu mantru o “kosovskom zavetu”.

Matica srpska je nažalost još jedna u nizu institucija u Srbiji koja je do te mere zagađena nacionalizmom da je odavno izgubila bilo kakvu emancipatorsku ulogu. Umesto toga, ona nastavlja sa guranjem društva u još dublje šovinističko živo blato. Da zlo bude veće, takva užasna propaganda sprovodi se iz Vojvodine, koja je nekada važila za oazu suživota i tolerancije u ovom delu sveta, a koju etnonacionalisti pokušavaju da pretvore u potpuno srpsku pokrajinu, kako bi se “raskusurali” za gubitak Kosova.

Srpski etnonacionalizam i šovinizam u ratovima iz devedesetih godina 20. veka imao je sva obeležja fašizma, a krvavi tragovi tog fašizma vuku se i dan-danas regionom kao zla kob. Društvo u Srbiji je dubinski zagađeno tom ideologijom, u čemu apsolutno dominira vladajući režim, koji čine upravo osobe koje su bile a bliski saradnici zlikovačkog režima Slobodana Miloševića. Međutim, zapanjuje činjenica da u tom smislu u Srbiji skoro i da nema društvene i političke alternative koja je svesna da je upravo velikosrpski nacionalizam uzrok civilizacijske propasti kojoj prisustvujemo.

Apelujemo na sve snage u društvu koje su jasno i izričito antinacionalistički opredeljene da se ujedine u borbi protiv nacionalističke pošasti. Naročito apelujemo na takve zdrave društvene snage u Vojvodini, koje moraju da pokušaju da ponude društvenu platformu za odbranu naše pokrajine od nastavka etničkog inženjeringa kojem svedočimo i iz usta predsednika Matice srpske.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

U Novom Sadu, 29. jula 2019. godine