Maja Pavlović kod predsednika u petak ujutro

Posted on by admin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće u petak u 9 sati Maju Pavlović, vlasnicu Kanala 9 koja već 17 dana štrajkuje glađu.

“U petak u 9 sastanak sa predsednikom. Upravo mi je to saopštila Suzana Vasiljević”, kazala je za NUNS Maja Pavlović.

Ključni zahtevi Maje Pavlović su da se smanje prevelike tarife koje lokalni rtv emiteri moraju da plaćaju Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ), Regulatornom telu za elektronske medije (REM), ali i Javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV).

Sve je više predstavnika medija koji su za Cenzolovku naveli da su te naknade previsoke i da ugrožavaju njihov opstanak.

NUNS je od početka štrajka Maje Pavlović podržao njene zahteve, isto su učinila i druga novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva, a u međuvremenu podršku je dobila i od najvećih međunarodnih novinarskih organizacija IFJ I EFJ sa sedištem u Briselu.

(NUNS)

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. lala4ever 28. August 2019. at 5:05 PM - Reply

    Problemi finansijske prirode sa kojima se Kanal 9 suočava od početka digitalizacije je taj što je režim dekretom i bez ikakve javne rasprave odbacio tzv. tačkastu digitalizaciju, sa više nego jasnim ciljem: da uvede monopol nad lokacijama za emitovanje od strane ETV-a (Emisiona tehnika i veze), što znači da svi vojvođanski lokalni TV kanali moraju da emituju sa Čota / Iriškog Venca, umesto sa sopstvenih emisionih lokacija.

    Da pojasnim: odbacivanjem tačkaste digitalizacije, svi lokalni TV kanali automatski su dekretom pretvoreni u regionalne, i kao takvima su im od strane SOKOJ-a i OFPS-a nametnute tarife koje važe za regionalne kanale. To što su time lokalni kanali automatski stekli regionalni domet ne spašava stvar, čak naprotiv, jer režim ionako kontroliše sve ili većinu oglašivača u i van Novog Sada.

    Jedini mogući spas za lokalne TV kanale je omogućavanje tačkaste digitalizacije: da lokalni TV kanali mogu da kupe sopstvene digitalne predajnike (ne i antene) iste snage i dometa kao i bivši analogni, za koje su 2008. dobili osmogodišnju licencu, i da nastave emitovanje na svojim starim lokalnim frekvencijama, na kojima su do digitalizacije emitovali analogno, uz dodatnu prednost: mogućnost dodavanja još nekoliko tematskih (spin-off) kanala na istoj frekvenciji (multipleks), kao što je to urađeno u većini zemalja EU.

Leave A Response