NDNV: Proces predlaganja i izbora čanova REM-a protivan interesima javnosti

Zbog toga NDNV u ovom procesu nije želeo da učestvuje.

14. Feb 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) skreće pažnju javnosti da ova esnafska organizacija nije učestvovala u izboru člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojeg su imala pravo da predlože udruženja novinara, jer taj proces smatramo nelegitimnim i protivnim interesu javnosti.

Ostavke prethodnih članova REM-a u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem.

Zbog toga NDNV u ovom procesu nije želeo da učestvuje. Kandidati koji su predloženi od strane novinarskih udruženja, predloženi su bez konsultacija sa NDNV-om i nemaju našu podršku.

NDNV je posebno zabrinut informacijama o “džentlmenskom dogovoru” koji je postignut na sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine prema kojem bi u ovom sazivu REM-a kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.

Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice.

NDNV podseća da je nedavno usvojenom strategijom javnog informisanja predviđeno da se nakon izmena Zakona o elektronskim medijima, ponovo biraju svi članovi REM-a, te daje podršku ubrzanom radu na izmenama ovog zakona kako bi se REM-u obezbedili mehanizmi koji će garantovati njegovu nezavisnost. NDNV će učestvovati u procesu predlaganja članova REM-a po novom zakonu, ukoliko budu prihvaćena takva rešenja.

Očekujemo od medijske zajednice i svih građana da ne pristaju na rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti, sa krajnjim ciljem da se namire nečiji politički ili ekonomski interesi, protivni interesima javnosti.

14. februar 2020, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email