Savet za štampu: Sve više kršenja kodeksa novinara u Srbiji

U drugoj polovini prošle godine zabeleženo je 5.057 slučajeva kršenja novinarskog kodeksa

19. Feb 2020

Reading Time: 2 minutes

U Srbiji je stalan trend povećanog kršenja novinarskog kodeksta, rečeno je danas na predstavljanju monitoringa Saveta za štampu.

U drugoj polovini prošle godine zabeleženo je 5.057 slučajeva kršenja novinarskog kodeksa, rekli su predstavnici Saveta koji već pet godina pripremaju monitoring osam štampanih dnevnih medija s distribucijom na području cele Srbije.

Navedeno je da je broj obraćanja Komisiji za žalbe tog Saveta upadljivo manji od broja prekršaja, jer oni koji imaju razloga se žale ne veruju da će biti efekta.

„Prvi na toj neslavnoj tabeli je list Alo“, rekao je novinar Petar Jeremić, navodeći da slede Kurir, Srpski telegraf, Informer, Blic, Večernje novosti, dok je taj broj „zanemarljiv“ kod Politike i Danasa.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza je rekla da se redovno i najviše krši pretpostavka nevinosti, te se neretko dešava da osoba „unapred osuđena“ u medijima, bude oslobođena u pravosudnom postupku.

Kako je rekla, ako se u tekstu iznesu samo inicijali osumnjičenog, ipak se objave – iako to ne bi smelo – i podaci koji ukazuju na njegov identitet, kao što je fotografija kuće, firme, izjave komšija.

Ona je rekla da je sve više tekstova u kojima se teze, pretpostavke nepotkrepljene dokazima, prikazuju kao nepobitne činjenice, uz pozivanje na anonimne izvore, što se pogotovo vidi kada su u toku „obračuni na političkoj sceni“.

Pozivajući da se uvaži dostojanstvo žrvte, ona je navela da se 2001. godine, posle terorističkog napada u Njujorku, na objavljenim fotografijama nisu videli leševi.

Navodeći kakve su nepravilnosti zapažene u Srbiji, ukazala je da se objavljuju i tekstovi čiji naslov ne odgovara sadržaju teksta, kao i da se reklamni tekstovi ne obeležavaju kao takvi.

Objašnjavajući zašto je manje žalbi nego kršenja novinarskog kodeksa, generalna sekretarka Saveta za štampu, Gordana Novaković, navela je da se ljudi plaše da će imati dodatnih problema sa medijom na koji su se žalili.

„Osim toga, ne vide da će dobiti satisfakciju, jer mediji na čije su se pisanje žalili, neće reagovati, s ozbirom da često i ne objave našu odluku“, rekla je Novaković.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email