NDNV: Omogućiti rad akreditovanih medijskih radnika u vreme zabrane kretanja

Medijsko pokrivanje može biti od krucijalnog značaja u vreme kriznih situacija

18. Mar 2020

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) traži od Vlade Srbije da razjasni mere u vezi sa ograničavanjem kretanja građana između dvadeset časova i pet časova ujutro i da omogući rad akreditovanih medijskih radnika u tom periodu.

Medijsko pokrivanje može biti od krucijalnog značaja u vreme kriznih situacija tako što će omogućiti tačne, sveobuhvatne i pravovremene informacije. Medijski profesionalci mogu da doprinesu sprečavanju ili rešavanju određenih kriznih situacija tako što će se pridržavati najviših profesionalnih standarda.

U vezi sa tim, pozivamo Vladu Srbije da novinarima i drugim medijskim profesionalcima omogući slobodu kretanja i u periodu od 20 časova do 5 časova ujutru. Ukazujemo na Smernice Komiteta ministara Saveta Evrope o zaštiti slobode izražavanja i informacija u kriznim situacijama od 26. septembra 2007. godine kojima je propisano da bi države članice medijskim profesionalcima trebalo da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama u kriznim situacijama.

NDNV smatra da bi ograničavanje kretanja novinarima i drugim medijskim profesionalcima negativno uticalo na slobodu izražavanja, odnosno na pristup informacijama putem medija.

Nadležne vlasti koje su zadužene za krizne situacije trebalo bi medijskim profesionalcima, koji su akreditovani od svojih medijskih organizacija, da dozvole pristup kriznim područjima.

Kao odgovor na legitimnu potrebu za informacijom u situacijama koje zabrinjavaju javnost, vlasti bi trebalo da garantuju javnosti slobodan pristup informacijama, između ostalog, i putem medija.

Takođe apelujemo i na sve medijske profesionalce da u kriznim situacijama, treba da se pridržavaju najviših profesionalnih i etičkih standarda, posebno imajući u vidu da u kriznim situacijama imaju posebnu odgovornost da javnosti obezbede tačne i bitne informacije, poštujući pri tom prava drugih ljudi, njihovu osetljivost izazvanu strahom i neizvesnošću.

Podsećamo medijske poslodavce da su u obavezi da preduzmu mere zaštite bezbednosti novinara i medijskih radnika tokom njihovog izveštavanja u uslovima širenja zarazne bolesti COVID 19.

Istovremeno, Evropska federacija novinara pozvala sve poslodavce da primene mere zaštite zdravlja novinara na radnom mestu.

NDNV podseća i da smo objavili Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju i Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19) i pozivamo kolege da ih koriste.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 18. mart 2020.

Print Friendly, PDF & Email