NDNV: Nedopustiv nastavak postupka protiv Ane Lalić, iz Kriznog štaba potvrđeno njeno pisanje

Na osnovu čega je nastavljen postupak protiv naše koleginice?

26. Apr 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od nadležnih državnih organa da odgovore zbog čega se i dalje vodi postupak protiv novinarke Ane Lalić, kao jedine novinarke u Evropi koja je bila uhapšena zbog izveštavanja o pandemiji virusa korona, odnosno nedostatku zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

Pitamo državnog tužioca na osnovu čega je nastavljen postupak protiv naše koleginice, novinarke portal Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a, čak i posle priznanja glavnog epiodemiologa u Kriznom štabu doktora Predraga Kona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome ćutalo jer nisu hteli da plaše građane.

Umesto izvinjenja i pokretanja postupka protiv odgovornih i za propuste u nabavci zaštitne opreme i izlaganja zdravstvenih radnika zarazi, ali i za hapšenje novinarke koja je izveštavala u javnom interesu – državni organi u Srbiji nastavljaju kafkijanski proces protiv Ane Lalić koja je na portal Nova.rs objavila tekst o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.

Apelujemo na javnost, ali i nosioce funkcija u državnim organima da ne podležu nezakonitim pritiscima nosilaca političke moći, već da postupaju u skladu sa zakonima i spreče urušavanje pravosudnih institucija, pravnog sistema i principa vladavine prava. To je njihova obaveza i odgovornost.

Uloga novinara i medija nije da skrivaju istinu od javnosti i predstavnike vlasti prikazuju u pozitivnom svetlu, već da građane informišu o svim važnim činjenicama, kakve god one bile. U tom pogledu, hapšenje novinarke i nastavak apsurdnog postupka protiv nje predstavlja direktan atak i na same građane, odnosno na njihovo pravo da budu informisani.

Podsećamo da je Srbija je u protekloj godini već pala za tri mesta na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, a da vlasti i dalje nastavljaju pritiske na novinare zloupoterbljavajući pandemiju i vanredno stanje, i demonstrirajući tako opasne namere kad su u pitanju ograničenja građanskih sloboda, ali i sam demokratski poredak.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine će o ovom neosnovanom postupanju protiv Ane Lalić i svim okolnostima vezanim za postupak protiv nje izvestiti sve relavantne međunarodne novinarske organizacije i institucije Evropske unije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 26. aprila 2020.