NDNV: Poslanici urušavaju parlamentarnu demokratiju pretvarajući Skupštinu Srbije u poligon za napade na novinare

Poslanici demonstriraju antiparlamentarne, i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis i pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava

01. May 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuje ispade poslanika vladajuće koalcijie koji su prvo zasedanje Skupštine Srbije za vreme vanrednog stanja iskoristili za napad na novinare, urušavajući time i dostignute standarde medijskih i građanskih sloboda, ali i samu instituciju parlamenta koja se zasniva upravo na slobodi govora i javne debate.

Sramotno je i ispod je svake demokratske prakse da se u najvišem zakonodavnom telu Srbije umesto debate o ključnim pitanjima za zaštitu zdravlja i osnovnih ljudskih prava građana i građanki za vreme vanrednog stanja, poslanici napadaju i vređaju novinare i medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Etiketiranje novinara i programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića kao izdajnika zajedno sa medijima koji profesionalno brane pravo građana da budu informisani, dolazi samo nekoliko dana nakon još jedne ocene međunarodnih organizacija o urušavanju medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji i svega nekoliko dana pre Međunarodnog dana slobode medija.

Upozoravamo javnost da takvim javnim nastupom poslanici zapravo demonstriraju antiparlamentarne, a time i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis, jer pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava.

Politički funkcioneri moraju konačno razumeti da argumentovane kritike i postavljanje pitanja najvišim nosiocima javne vlasti nije niti „opozicionarsko“ niti „izdajničko“ delovanje, to je pitanje profesionalizma. Ali, to je i pitanje političke pismenosti i demokratičnosti društva.

NDNV poziva građane da odbrane pravo na kvalitetno informisanje, a javne funkcionere koji u radu profesionalnih novinara i medija vide napad i izdaju upućujemo na član 50. Ustava Srbije koji jemči slobodu medija, kao i na važeće resorne zakone.

Ukoliko je potrebno, NDNV će rado proslediti poslanicima i Kodeks novinara Srbije da se upoznaju sa standardima profesionalnog novinarstva.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
1. maj 2020.
Novi Sad