Više od 140 potpisa da se neće odustati od borbe za demokratsku i slobodnu Srbiju

"Drastičan napad na slobodu udruživanja i slobodu informisanja"

29. Jul 2020

Reading Time: 3 minutes

Više od 140 potpisa organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca je potpisalo saopštenje objavljeno na sajtu Građanskih inicijativa u kojem se ukazuje da „Civilno društvo i mediji neće odustati od borbe za demokratsku i slobodnu Srbiju“.

Povod za to je odluka Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca da traži uvid u sve bankarske transakcije od početka 2019. godine medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana – 20 fizičkih lica i 37 organizacija ili udruženja, „kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca“.

U saopštenju na sajtu Građanskih inicijativa piše da „mediji i organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka“.

Član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma.

„Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, filmskom produkcijom, razvojem demokratije, vladavine prava i dobročinstva, nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji“, upozorava se u saopštenju.

„Zloupotreba zakonskih mehanizama i institucija radi nezakonitog pritiska na medije i organizacije civilnog društva predstavlja drastičan napad na slobodu udruživanja i slobodu informisanja“, piše u tekstu i konstatuje se da je „vlast u Srbiji već godinama suočena sa ozbiljnim kritikama i međunarodnih i domaćih organizacija u vezi sa ugrožavanjem ove dve važne slobode“.

Dalje se kaže da je „ovakav napad na organizacije koje se zalažu za izgradnju Srbije kao pravne države, poštovanje zakona i istinsku borbu protiv korupcije dodatni argument da su ove vrednosti ozbiljno ugrožene u Srbiji“.

„Organizacije, mediji i građani neće odustati od borbe za slobodnu i demokratsku državu, bez obzira na pretnje i pritiske. Ovakvi i slični potezi vlasti samo nas dodatno motivišu da kao građani istrajemo u odbrani sopstvene države“, piše u saopštenju.

Ukazuje se da će mediji i organizacije preduzeti „sve odgovarajuće pravne radnje protiv umešanih u ovu zloupotrebu, uključujući i krivični progon odgovornih, ali pre svega će insistirati na potpunim i jasnim odgovorima kako je do ovoga moglo da dođe“.

U saopštenju na sajtu Građanskih inicijativa podseća se javnost da su „organizacije i mediji sa spiska izloženi različitim vrstama redovne državne kontrole, uključujući i inspekcijski nadzor i rigorozne provere finansijskog poslovanja kako od poreske uprave i Narodne banke Srbije, tako i od sopstvenih donatora“.

„Svaka zakonita provera rada organizacija je dobrodošla i uvek ćemo je podržati. Sa druge strane, žestoko ćemo se suprotstaviti zloupotrebi institucija i procedura, jer to jeste naša misija – borba za demokratsku i pravno uređenu državu“, piše u saopštenju.

Među više od 140 potpisnika tog saopštenja su i: Evropski pokret u Srbiji, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Autonomni ženski centar, Beogradska otvorena škola, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski fond za političku izuzetnost.

Potpisnici su i BIRN, BIRODI, Centar za evropske politike, Centar za regionalizam – Novi Sad, Centar za ženske studije, CINS, CRTA, Danas, Fond B92, Fondacija Ana i Vlade Divac, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Institut za evropske poslove.

Potpisali su i: Transparentnost Srbija, ISAC Fond, Južne vesti, Koalicija reUgovor, Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM, KRIK, Lokal press, Ne davimo Beograd, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nova Ekonomija, Novosadska novinarska škola, NUNS.

Saopštenje su između ostalih potpisali i Regionalna informativna agencija JUGpress, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Slavko Ćuruvija Fondacija, Trag fondacija, Viktimološko društvo Srbije, Vojvođanski građanski centar, Žene u crnom, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, Peščanik, Centar modernih veština.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email