Održana komemoracija bivšem predsedniku NDNV-a Petru Petroviću

“Požrtvovanost, misao, reč i bdenje nad doslovno svakim tekstom..."

03. Feb 2021

Bivšem predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), dugogodišnjem glavnom i odgovornom uredniku novosadskog lista “Dnevnik” održana je danas komemoracija koju je organizovao NDNV.

Petrović je bio predsednik NDNV-a od 2000. do 2004. godine.

On je preminuo u u 75. godini posle duge bolesti, a sahranjen je juče na Novom groblju u Novom Sadu.

Aktuelni predsednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je da je Petrović bio učitelj mladim novinarima, borac za etičko, slobodno i nezavisno novinarstvo.

“Kao izuzetan novinar i urednik ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu i borbi za medijske slobode i ostaće trajno u pamćenju naše vojvođanske i regionalne medijske scene. Kolege ga pamte kao urednika u pravom smislu te reči, koji je umeo da sasluša novinara i da ga posavetuje. Bio je principijelan i dosledan u odbrani novinarske profesije i štitio je svoje novinare od političkih napada i pritisaka”, kazao je Šinković.

Šefica vojvođanskog dopisništva lista Danas Gordana Nonin kazala je da joj je Petar Petrović ostao u sećanju najviše kada je kao mlada novinarka počela da piše za vojvođanski građanski list “Nezavisni”, gde je Petrović bio glavni urednik.

“Požrtvovanost, misao, reč i bdenje nad doslovno svakim tekstom sredom u Nezavisnom. i onda ona radost petkom kad novina izađe… Bio je jedan od starijih kolega koji me je formirao kao novinarku”, kazala je Gordana Nonin.

Nekadašnji novinar Dnevnika, a danas slobodni novinar, Igor Mihaljević rekao je da je bilo veoma važno imati šefa poput Petrovića, za kojeg su novinari znali da mu autoritet “ne leži u topuzu”.

Nekadašnji novinar Dnevnika i pisac Đorđe Randelj rekao je da se život u Srbiji u poslednjih 30 i više godina odvija po onoj kletvi “Dabogda živeo u zanimljiva vremena” i ocenio da tih 30 godina života ostavlja na čoveku traga kao 90 godina života u nekoj srećnijoj zemlji.

Randelj se prisetio da je Petar Petrović bio jedan od organizatora štrajka u Dnevniku 1993. godine, kada novina nije izlazila 55 dana, za šta je rekao da je “evropski rekord”.

“Posle toga smo bili izbačeni iz Dnevnika i prešli smo u Nezavisni, gde smo kao platu dobijali mesni narezak i slične stvari, jer za više od toga nije bilo”, kazao je Randelj.

Petar Petrović rođen je u Varvarinu 18. aprila 1946. godine.

Bio je glavni i odgovorni urednik lista Dnevnik u dva mandata. Sa mesta urednika u najstarijem vojvođanskom dnevnom listu se i penzionisao.

(Autonomija)