SUD ČASTI NDNV: Ugrožena autonomija redakcije „Ruske slovo“

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine izražava zabrinutost zbog ugroženosti autonomije redakcije „Ruskе slovo“

30. Sep 2021

Reading Time: < 1 minute
Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine izražava zabrinutost zbog ugroženosti autonomije redakcije „Ruskе slovo“.

Prema informacijama iz redakcije tog medija, koje je primio Sud časti NDNV, za glavnu i odgovornu urednicu nedeljnika „Ruske slovo” izabrana je supruga predsednika Nacionalnog saveta Rusina, čime se postavlja pitanje objektivnog informisanja o radu Nacionalnog saveta, s obzirom na to da je upravo Savet osnivač tog medija.

Upravni odbor Novinsko-izdavačke ustanove „Ruske slovo“ izabrao je Olenu Plančak Sakač za glavnu i odgovornu urednicu nedeljnika „Ruske slovo“ uprkos stavu redakcije, koja je podržala njenog protivkandidata i dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Ivana Sabadoša.

Sud časti NDNV-a sa zabrinutošću konstatuje da je izborom nove glavne i odgovorne urednice prekršena tačka 6, poglavlja III Kodeksa novinara Srbije koja se odnosi na sukob interesa, naglašavajući da izbor urednika čiji se bliski članovi porodice bave politikom ili su javni funkcioneri može prouzrokovati stvaran ili prividan sukob interesa.

Podsećamo javnost da je ova odluka Upravnog odbora NIU „Ruske slovo“ problematična i iz ugla Internog etičkog medijskog kodeksa, koji je potpisan između izdavača i Nacionalnog saveta uz podršku NDNV-a, a koji obavezuje „Ruske slovo” da profesionalno izveštava, a Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine da se ne meša u uređivačku politiku medija čiji je osnivač.
Od zauzimanja stava u vezi sa ovim slučajem izuzeo se jedan član Suda časti zbog sukoba interesa, dok je dvoje članova Suda časti NDNV-a jednoglasano konstatovalo kršenje Kodeksa novinara Srbije.

U Novom Sadu, 30. septembar 2021.        Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email