Pedeseti monitoring ANEM-ov izveštaj

Publikovan je pedeseti monitoring izveštaj medijske scene Srbije koji uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a i advokatske kancelarije „Živković&Samardžić".

20. Jan 2014

Reading Time: 3 minutes

Publikovan je pedeseti monitoring izveštaj medijske scene Srbije koji uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a i advokatske kancelarije „Živković&Samardžić”.

NOVEMBAR 2013 – MEDIJSKA SCENA SRBIJE

Medijsku scenu u novembru 2013. godine obeležili su: novine u radu Ministarstva kulture i informisanja – formiranje radne grupe od ljudi van Ministarstva, čiji je zadatak da evaluira komentare pristigle na nacrte medijskih zakona tokom javne rasprave, što je dobar put za ustanovljavanje potrebne prakse sveobuhvatnih konsultacija u svim fazama regulatornog procesa; pokušaj opstrukcije reformi kroz najavu pokretanja nove (leskovačke) javne televizije iako je to u suprotnosti s javnom medijskom politikom i Medijskom strategijom. Zašto je to obeležilo ovaj period, autori objašnjavaju u Zaključku Izveštaja.

Sloboda izražavanja – Pretnje i pritisci – odredbe Zakona o javnom informisanju o obavezi nosilaca javne vlasti da informacije o svom radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila, najčešće se krše od svih odredaba Zakona, što je bio slučaj i u ovom periodu (slučaj „Nаšа Grockа Info”); kako je niški gradonačelnik „kreativno” reagovao na kritiku portala „Južne vesti”, koja mu je upućena zbog njegove diskriminatorne izjave o LGBT populaciji; institucionalna zatvorenost prema medijima i pokušaj da se spreči izveštavanje medija o slučajevima korupcije, ili o slučajevima u kojima postoji sumnja na nju (slučaj Sotirovski RTS i Specijalna bolnica „Sokobanja”). U delu Sudski postupci autori se bave sudskim odlukama koje se odnose na pravo novinara na grešku – rešenjem Vrhovnog kasacionog suda, u sporu Kovačević Petar i Branka, roditelji Miladina Kovačevića, protiv B92, glavnog i odgovornog urednika te medijske kuće i novinara B92, kao i presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, u sporu Todor Bukinac protiv Radija 021, Internet portala B92.net, dnevnika „Alo!” i novinske agencije „Beta”; autori ukazuju u čemu se ove dve sudske odluke razlikuju.

Monitoring implementacije postojećih propisa – autori se bave Zakonom o radiodifuziji, odnosno odredbama tog zakona koje se odnose na obaveze RRA da se stara i preduzima mere radi sprečavanja emitovanja programa koji podstiču diskriminaciju na nacionalnoj i etničkoj osnovi, a povodom saopštenja Republičke radiodifuzne agencije o nalogu koji je dala TV Pinku s tim u vezi; Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i načelo jedinstva pravnog poretka takođe su bili u fokusu autora, zbog Odluke Ustavnog suda Srbije kojom je utvrdio da osporeni deo odredbe tog zakona, kojim se državi daje pravo da osniva radio i TV stanice na jezicima nacionalnih manjina, nije u skladu sa Ustavom.

Deo Izveštaja – Monitoring procesa usvajanja novih zakona, sadrži analizu rešenja Nacrta zakona o elektronskim medijima kojim se uvodi zabrana vertikalne integracije operatora i pružaoca medijske usluge, i to isključivo po tipu sadržaja koji se emituje; autori se bave i onim što je urađeno i što predstoji, kada je reč o nacrtima medijskih zakona, i ukazuju na posledice velikog prekoračenja roka za njihovo usvajanje. Izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima koje su bile na javnoj raspravi u ovom periodu, relevantne su i za medije – autori Izveštaja analiziraju i ono što je predloženo i ono što nedostaje u tim izmenama, a od značaja je za medije.

Monitoring rada nadležnih organa – državni organi – kratak osvrt na na teme i diskusiju na međunarodnoj Ministarskoj konferenciji, održanoj u Beogradu, u organizaciji Saveta Evrope i Ministarstva kulture i informisanja.

Proces digitalizacije – Simulkast, Plan prelaska, izazovi i dosadašnje promene modela digitalizacije, neophodnost informisanja emitera o rizicima, prednostima i obavezama koje im taj proces donosi – pitanja su kojima se autori bave u ovom delu Izveštaja.

Proces privatizacije – Autori ukazuju na pravnu situaciju koja bi nastala u slučaju osnivanja novih javnih medija, povodom takvih najava iz Leskovca.

Kompletan Izveštaj možete preuzeti, u celosti ili u delovima, ovde.

Print Friendly, PDF & Email