NDNV: SNS, SRS URS i Nova stranka bez odgovora o Vojvodini

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i Nova stranka nisu dostavili odgovore na pitanja o ustavno-pravnom položaju Vojvodine, koje je u vidu ankete NDNV krajem decembra uputio na adrese 11 političkih stranaka u zemlji.

24. Feb 2014

Reading Time: 2 minutes

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i Nova stranka nisu dostavili odgovore na pitanja o ustavno-pravnom položaju Vojvodine, koje je u vidu ankete NDNV krajem decembra uputio na adrese 11 političkih stranaka u zemlji.

Naprednjaci su odbili da odgovore na pitanja, uz tvrdnju da im položaj Vojvodine nije “prioritet u predizbornoj kampanji”, dok su radikali smatrali da su njihovi odgovori bespredmetni s obzirom da odranije poznat stav prema ovom pitanju.

Osim od SNS-a i SRS-a, NDNV bez obrazloženja nije dobio odgovore do danas, i pored više čvrstih obećanja, ni od Ujedinjenih regiona Srbije i Nove stranke.

Podsećamo da smo krajem decembra, pre nego što su raspisani izbori, pitanja o ustavnom pravnom položaju uputili na 11 adresa (Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokarata Vojvodine, Ujedinjeni regioni Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Srpska radikalna stranka, Nova stranka, Vojvođanska partija), s ciljem da se stranke konkretno i što preciznije odrede prema jednom od veoma značajnih političkih pitanja Srbije danas – položaju Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Odabir političkih stranaka bio je uslovljen, s jedne strane, željom da se svi relevantni politički faktori izjasne o ovom pitanju, a sa druge strane – da se stavovima pokrije praktično ceo spektar određenja prema vojvođanskoj autonomiji: od onih koji podrazumevaju da se Vojvodina kao autonomija praktično ukine, do onih koji smatraju da je jedino rešenje za građanke i građane Vojvodine – status republike u federalizovanoj državi.

Odgovore koje ćemo uskoro objaviti u medijima do sada su poslali Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokarata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara i Vojvođanska partija.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 24. februar 2014.

Print Friendly, PDF & Email