Kacin: Bez slobodnih medija nema uspeha u pregovorima

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin je danas, u Briselu, istakao da bez snažnih slobodnih medija ne može biti uspešnog okončaja pregovora o članstvu Srbije s Evropskom unijom.

02. Apr 2014

Reading Time: 2 minutes

Kacin, Medija centar BeogradIzvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin je danas, u Briselu, istakao da bez snažnih slobodnih medija ne može biti uspešnog okončaja pregovora o članstvu Srbije s Evropskom unijom.

On je naglasio da je u Srbiji došlo do povoljnog razvoja ukidanjem zakona o kleveti, ali i da se mora otkloniti uticaj političara i vlasti na medije, rasvetliti ubistva novinara i stati na kraj “tabloidizaciji”.

Kacin je to rekao na skupu o “Medijskim slobodama i pregovorima o članstvu: progovori Srbijo”, koji je organizovala Grupa liberala i demokrata u EP, uz učešće novinara, predstavnika Vlade Srbije i zvaničnika Evropske komisije.

Zamenik ministra za kulturu i informacije u vladi Srbije Saša Mirković je u raspravi naglasio da su u pripremi tri ključna medijska zakona i strategija, čijim usvajanjem i primenom treba bitno da se pospeši nezavisnost medija, uz postojano finansiranje javnih televizijskih servisa i povlačenje države iz vlasništva u medijima.

Glavni pregovarač Srbije o članstvu s EU Tanja Miščević je naglasila da se već sad razmišlja kako da novi zakoni donesu opipljive rezultate u medijima, a dodala je i da će novinari morati da se obuče, upotpune znanja kako bi merodavno mogli javnosti da objašnjavaju o čemu Srbija pregovara s EU.

Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije je ukazao na činjenicu da srpske političke elite i vlasti stalno nalaze izgovore za nerešavanje uzroka zakinute slobode medija, a sve vlade su nastavile da neke medije finansiraju budžetskim novcem.

Janjić je stavio do znanja da je tabloidizacija dubok i opasan proces za celokupno društvo, jer vlasti ne čine ništa da utvrde odakle “cure” bitne i poverljive informacije, a manipulacija tabloidima je zahvatila i neke institucije vlasti.

Izvestilac EP za Srbiju Kacin je ukazao na nužnost da dobije uvid u vlasništvo medija i upozorio na uspon upliva tabloida u Srbiji, koje poverljive informacije dobijaju i iz državnih tela.

Iza proizvoljnog državnog finansiranja i komercijalnog oglašavanja u medijima neretko stoje i ministarstva i srpske političke stranke, rekao je Kacin, što dovodi do “prijateljskog pristupa” prema vlastima u takvim medijima, a kritički pristup izostaje.

Nadležni zvaničnik za medije u Evropskoj komisiji Andris Kesteris je na skupu ocenio da, uprkos svemu, stanje u medijima u Srbiji i nije tako loše, ali je predočio da će se do prihvatljivog EU standarda o nezavisnosti sredstava informisanja doći tek ako se tri srpska zakona i strategija sprovedu opipljivo na delu.

Kesteris je takođe naglasio da je prvenstveno nužno da se suzbije nekažnjivost nasilja nad novinarima, povuče država iz vlasništva i krene u privatizaciju javnih medija, kao i da se obezbedi puna nezavisnost nadzornih tela za javna sredstva informisanja.

Zvaničnik EU je naglasio takođe da novinari moraju poštovati profesionalna pravila.

Gordana Igrić iz istraživačke mreže BIRN je navela da je sad dobro razvijen sistem skoro potpunog nadzora vlasti nad medijima, a vladajuća stranka i njeni političari su u poslednje vreme jako prisutni u medijima.

Ona je dodala da je, ipak, u Srbiji velika nada da će tri medijska zakona i strategija biti primenjeni i stanje promenjeno.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email