Policija uskratila fotoreporteru pravo na rad

Beogradskom sportskom fotoreporteru Marku Metlašu policija je, bez ikakvog povoda i razloga, oduzela fotografije koje je napravio dok je Novak Đoković na Novom Beogradu snimao reklamu, saopštilo je Udruženje fotoreportera Srbije (UFO)

24. Jul 2014

Reading Time: < 1 minute

Beogradskom sportskom fotoreporteru Marku Metlašu policija je, bez ikakvog povoda i razloga, oduzela fotografije koje je napravio dok je Novak Đoković na Novom Beogradu snimao reklamu, saopštilo je Udruženje fotoreportera Srbije (UFO).

Neprijatan događaj po našeg kolegu, fotoreportera “Blica” Marka Metlaša dok je obavljao svoj radni zadatak, tačnije dok je pokušavao da ga obavi.

Prema saopštenju Udruženja fotoreportera Srbije (UFO), Metlaš je u sredu, 23. jula oko 13 časova želeo da napravi fotografije tokom snimanja reklame u kojoj je učestvovao najbolji teniser sveta Novak Đoković na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu.

Međutim, Metlašu je prišao policajac u civilu i najpre ga legitimisao, da bi mu potom pregledao fotoaparat i zatražio da “obriše” sve fotografije koje je napravio na radnom zadatku, što je fotoreporter i učinio.

Potom mu je policajac zatražio da ode sa tog mesta, iako je reč o javnom prostoru, odnosno sportskim terenima na Bežanijskoj kosi, ističe se u saopštenju.

UFO je izrazio najoštriji protest zbog ovakvog ponašanja policajca u civilu i pre svega zbog onemogućavanja Metlaša da obavi svoj radni zadatak, pogotovo što se sve odigravalo na javnom mestu.

“Poseban problem predstavlja prisiljavanje Metlaša da ‘obriše’ sve fotografije, čime se uništava njegova intelektualna svojina, a takav postupak nije zakonski regulisan i predstavlja grubo krešenje autorskih prava, kako samog Metlaša, tako i kompanije ‘Ringier Axel Springer’ u kojoj je Metlaš zaposlen. Metlaš svojim ponašanjem ničim nije ugrozio ili ometao snimanje reklame, pa i to kao razlog ovakvog postupka policije otpada”, ističe se u saopštenju UFO.

Mondo

Print Friendly, PDF & Email