Lunaček podržala istraživačke novinare u energetici

Članica i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček traži da se istraživačkim novinarima koji rade na pitanjima korupcije na visokom nivou dozvoli da rade svoj posao bez straha od nasilja i zastrašivanja.

28. Jul 2014

Reading Time: 2 minutes

Članica i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček traži da se istraživačkim novinarima koji rade na pitanjima korupcije na visokom nivou dozvoli da rade svoj posao bez straha od nasilja i zastrašivanja.

Nedavno objavljen izvještaj “Dobitnici i gubitnici: Ko profitira od korupcije visokog nivoa u energetskom sektoru jugoistočne Evrope?” – u kojem je članica Evropskog parlamenta Lunaček pisala predgovor za upravo izdato štampano izdanje – fokusirala je pažnju na korupciju visokog nivoa u energetskom sektoru jugoistočne Evrope.

“Studije predstaviljene u ovom izveštaju pokazuju da su plodovi investicija veliki, a isto tako i iskušenja”, piše Lunaček.

Jedna od studija slučaja u izvještaju se bavi takozvanim “efektom sanaderizacije”. Hrvatska, nova članica Evropske unije, istražila je i osudila bivšeg premijera Ivu Sanadera zbog primanja mita od firmi u Mađarskoj i Austriji u iznosu većem od 10 miliona evra. Prema Lunačekovoj, “to pokazuje da korupcija na visokom nivou ne poznaje granice, i da se protiv nje pođednako ozbiljno moraju boriti ozbiljno zemlje članice EU i kao zemlje kandidati”.

Nažalost – kako pokazuju i mnoge studije slučaja – novinari koji su dovoljno hrabri da suoče snažne figure u društvu, poput Brankice Stanković iz Insajdera B92 (Srbija), Arbane Đara iz Zeri (Kosovo) i Leile Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo (BiH), su bile pod pritiskom, ugrožene i  maltretirane ili čak tužene zato što su jednostavno pokušavale razotkriti nepravilnosti.

Lunaček je takođe naglasila važnost da se istraživačkim novinarima dozvoli da rade svoj posao bez opstrukcije. “EU promoviše slobodu izražavanja u svom dijalogu sa zemljama proširenja i podržava izuzetnost u istraživačkom novinarstvu, od kojih se neki se nalaze u ovom izvještaju. Kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU moraju obezbediti novinarima da obavljaju svoj posao bez straha od nasilja i zastrašivanja. ”

Prema Regionalnoj energetskoj strategiji koju je razvila Energetska zajednica u 2012. godini, u narednoj deceniji se u jugoistočnoj Evropi očekuje gotovo 30 milijardi evra investicija. “Ovo je i prilika i veliki test osnovnih vrednosti na kojima je sazdana EU: demokratiji, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava”, navodi Lunaček. “To je do političkih lidera, a i građanskog društva, da grade energetski sektor koji ne truje životnu sredinu kroz onečišćenja, a ni vlade kroz korupciju.”

CEKOR

Print Friendly, PDF & Email