Šabić:Upozorenje pred otkaz novinarki neprihvatljivo

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da je neprihvatljivo da novinarka Radio-televizije Kragujevac Snežana Ćerman snosi negativne posledice zato što je koristila prava koja garantuju Ustav i Zakon o slobodnim informacijama.

14. Aug 2014

Reading Time: < 1 minute
Izvor „Medija centar Beograd“

Izvor „Medija centar Beograd“

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da je neprihvatljivo da novinarka Radio-televizije Kragujevac Snežana Ćerman snosi negativne posledice zato što je koristila prava koja garantuju Ustav i Zakon o slobodnim informacijama.

Šabić je u pismima predsednicama Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije ukazao na slučaj novnarke Ćerman, kojoj je uručeno upozorenje pred otkaz zbog toga što je podnela zahtev za pristup informacijama EPS snabdevanju, tražeći podatke o dugovanju za struju televizije u kojoj je zaposlena.

“Ako bismo dopustili da se već samo prikupljanje informacija, podnošenjem zahteva za slobodan pristup informacijama, može kvalifikovati kao nekakva ‘povreda radne discipline’ šta bismo tek mogli očekivati u vezi sa pisanjem ili emitovanjem”, kazao je Šabić.

On je istakao da je reč o nečemu što prevazilazi značaj pojedinačnog slučaja i što zaslužuje adekvatnu reakciju i novinarskih udruženja i javnosti.

“Mislim da se upozorenje novinarki Ćeriman može shvatiti kao upozorenje svim pripadnicima novinarske profesije. I više od toga, to nas podseća na potrebu da kao društvo i država mnogo ozbiljnije i odgovornije potražimo odgovore na pitanja (ne)postojanja mehanizama autocenzure i zaštite uzbunjivača”, dodao je Šabić.

Beta

Print Friendly, PDF & Email