Umro novinar, publicista i političar Dušan Popović

Dokle god Vojvodina bude u srbijanskom kavezu, Srbija ostaje Velika Srbija, koja i dalje vreba Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu

31. Aug 2014

Reading Time: 2 minutes

U Novom Sadu danas je u 93. godini umro novinar, publicista, diplomata i političar Dušan Popović.

Dušan Popović je završio elitnu mušku gimnaziju Kralj Aleksandar Prvi u Beogradu, a na početku Drugog svetskog rata se priključio komunističkoj omladini. Tokom rata je bio partizanski ilegalac u Vojvodini.

Nakon rata je ušao u novinarstvo, kada je 1945. godine osnovao dopisništvo Tanjuga i kada je postao dopisnik “Borbe”.

Godine 1951. bio je dopisnik “Borbe” iz Londona, a 1953. se vraća u Novi Sad i postaje direktor Srpskog narodnog pozorišta. Krajem 1955. godine bio je jedan od ključnih inicijatora osnivanja Sterijinog pozorja, koje je utemeljeno 1956. godine.

Za generalnog direktora Radio-televizije Beograd i predsednika Upravnog odbora Jugoslovenske radio-televizije postavljen je 1959. godine, a naredne godine postao je i predsednik Saveza novinara Jugoslavije.

Potom je bio ambasador Jugoslavije u Švedskoj i nosilac visokih funkcija u Savezu komunista Jugoslavije.

Bio je jedan od inicijatora osnivanja Radio-televizije Novi Sad, Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i formiranja redakcije Enciklopedije Vojvodine, u kojoj je bio i glavni urednik.

Autor je veoma obimnog “Letopisa o Vlaovićima”, u tri toma, na više od 2.600 strana (u izdanju Agencije MIR, 2006. godine), kroz priču o subini tri značajne vojvođanske porodice, Popovića, Petrovića i Kaćanskih, oslikava ne samo političku sudbinu Vojvodine tokom 20. veka nego i vrlo otvoreno, a često i veoma oštro, iznosi svoje ocene o mnogim našim istorijskim ličnostima i vodećim političarima, od kralja Aleksandra Karađorđevića do Josipa Broza Tita.

Dušan Popović vratio je partijsku knjižicu i povukao se iz političkog i javnog života odmah nakon što je Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine 1988. godine.

“Od Garašanina do kralja Aleksandra Karađorđevića, od Aleksandra Karađorđevića do Aleksandra Rankovića, od Rankovića do dinastija Markovića, Stambolića i do Miloševića, politika Srbije prema Vojvodini ostala je nepromenjena: političko manipulisanje i porobljavanje, nezajažljiva ekonomska pljačka, kulturno, duhovno i moralno pustošenje i razaranje, biološko satiranje Vojvođana u ratnim avanturama i klanicama. Dokle god Vojvodina bude u srbijanskom kavezu, Srbija ostaje Velika Srbija, koja i dalje vreba Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, a posle, u zavisnosti od međunarodnog okruženja, na vlastito gojenje širom teritorije ranije Jugoslavije”, pisao je Popović.

Dušan Popović će biti sahranjen u Novom Sadu, u utorak u 13 sati.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email