NDNV osuđuje pritisak i pretnje upućene portalu SO info

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje politički pritisak i pretnje upućene redakciji internetskog portala "SO info" (www.soinfo.org), zbog kojeg je redakcija morala da se iseli iz prostorija u kojima radi već 11 godina.

02. Sep 2014

Reading Time: 2 minutes

logo_soinfoNezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje politički pritisak i pretnje upućene redakciji internetskog portala “SO info” (www.soinfo.org), zbog kojeg je redakcija morala da se iseli iz prostorija u kojima radi već 11 godina.

Siniša Todorović, član Gradskog veća zadužen za privredu i finansije, uputio je otvorene pretnje novinarima SO info portala. Zbog lažnih navoda gradskog većnika Todorovića SO info je bio prinuđen da se iseli iz prostorija u Hotelu Internacion u tom gradu.

Taj gradski većnik je novinare nazvao lažovima, pretio sudskom tužbom i “obećao” da se stvari neće na tome završiti, što je direktna pretnja po bezbednost novinara.

Takođe, redakciji je poručio da “dok je njega” SO info neće dobiti “ni dinara” iz gradskog budžeta za javno informisanje. S obzirom da medijski konkursi spadaju u Todorovićev resor, jasno je da je reč o brutalnom pritisku na ovaj ugledni nezavisni internetski portal, koji ima čak 7.000 registrovanih članova.

Todorović od imenovanja za gradskog većnika vrši stalnu selekciju medija. Favorizuje lokalne emitere TV Spektar i TV Sreće, i svesno izbegava SO info prilikom pozivanja na konferencije za medije, te pri upućivanju saopštenja.

Ovakav pritisak na medij do sada nije zabeležen u Somboru. Ovakvo ponašanje gradskog većnika neprimereno je za jednog nosioca javne funkcije i opasno za društvo, koje teži demokratskim principima. Pozivamo gradske vlasti da se podhitno izjasne o ovom slučaju i da omoguće nesmetani rad portalu SO info.

NDNV će o ovom slučaju obavestiti domaću i međunarodnu zainteresovanu i stručnu javnost.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email