OEBS: Jače mere u borbi protiv nekažnjivosti zločina

OEBS je danas pozvao svoje članice da preduzmu konkretne mere na hapšenju i pokretanju procesa protiv odgovornih za zločine nad novinarima, navodi se u saopštenju predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović uoči Dana protiv nekažnjivosti zločina

30. Oct 2014

Reading Time: < 1 minute

OEBS je danas pozvao svoje članice da preduzmu konkretne mere na hapšenju i pokretanju procesa protiv odgovornih za zločine nad novinarima, navodi se u saopštenju predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović uoči Dana protiv nekažnjivosti zločina.

“Žločini nad novinarima moraju biti brzo i detaljno istraženi; ne sme biti izuzetka za to osnovno pravilo. Nekažnjivost doprinosti atmosferi zastrašivanja širom područja koje pokriva OEBS”, poručila je Mijatovićeva.

Međunarodni dan protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima obeležava se 2. novembra.

“Ovaj datum je važan podsetnik da su zajednički napori neophodni da bi se pitanja nekažnjivosti zločina iznela na svetlost dana. Napadi na predstavnike medija svakodnevni su, a mnogi počinioci i organizatori napada nikad ne budu izvedeni pred pravdu”, rekla je Dunja Mijatović.

Ona je navela da su uprkos uveravanjima sa najvišeg nivoa država članica OEBS-a, mnogi slučajevi napada na novinare i dalje nerešeni.

“Politička volja da se suoči s pitanjem nekažnjivosti veoma je niska, u nekim slučajevima i nepostojeća. Retorika nije dovoljna, konkretne akcije su neophodne da bi se prekinuo krug  nekažnjivosti”, navela je Mijatović.

Beta

Print Friendly, PDF & Email