Evropska kampanja “Podrži novinarstvo”

Evropska federacija novinara (EFJ) poziva novinare i druge medijske radnike širom Evrope i svetа da se 5. novembra uključe u kampanju "Podrži novinarstvo” (Stаnd Up For Journalism)

30. Oct 2014

Reading Time: 2 minutes

imageEvropska federacija novinara (EFJ) poziva novinare i druge medijske radnike širom Evrope i svetа da se 5. novembra uključe u kampanju “Podrži novinarstvo” (Stаnd Up For Journalism)

Sedmu godinu za redom, EFJ poziva svoje članice da 5. novembra ili u prvoj sedmici meseca podignu glas u znаk solidаrnosti sа novinarskom profesijom.

Ove godine, EFJ je odlučio da ukaže na sve veću vlasničku koncentraciju u medijima i njen negativan uticaj na kvalitet novinarstva i uslova rada novinara.

Upravni odbor EFJ predlaže svojim članicama – novinarskim udruženjima i sindikatima da 5. novembra javno ukažu na negativne posledice prekomerne vlasničke koncentracije u medijskoj industriji. Novi akteri na globalnoj medijskoj sceni, uključujući Google, predstavljaju ozbiljnu pretnju ne samo za medijski pluralizam, već i za opstanak slobodnih novinara, posebno na lokalnom nivou. Mnogi tajkuni kupuju medije kako bi direktno uticali na njihovu uredjivačku politiku. U zemljama istočne i jugoistočne Evrope, vlasnici kompanija iz drugih oblasti kupuju i medije kako bi ostvarili direktnu kontrolu nad informisanjem i promovisali svoje interese i ideologiju.

EFJ poziva svoje članice da se pridruže akciji pokretanjem inicijativa ili isticanjem kampanje u svojim zemljama fokusiraju na pitanja koja se tiču novinara, uključujući akcije na radnom mestu. Preporučuje se organizovanje press konferencija na temu kampanje o prekomernoj medijskoj koncentraciji, slobodeištampe i novinarstva kao javnom dobru. Na istu temu može se organizovati potpisivanje peticija i javnih pisama političarima i državnim insitucijama. Sindikatima se preporučuje da organizuju masovno podnošenje žalbi na poslu na temu otežanih uslova rada, neadekvatnih plata, prekomernog radnog vremena… U redakcijama se mogu organizovati kratki prekidi rada sa porukama za odbranu kvaliteta novinarstva i medijske etike.

EFJ je pripremila video kampanju o uticaju medijske koncentracije na kvalitet novinarstva u Evropi www.youtube.com/watch?v=0wkn-NgT8to

EFJ je na svom sajtu prikazala i graficki prikaz šest medijskih konglomerata u Evropi http://www.ifj.org/fileadmin/images/EFJ/SUFJ_2014/European_Media_Tycoons.jpg

Print Friendly, PDF & Email