Srbija neće morati da povuče ceo zajam za digitalizaciju

Srbija neće morati da povuče ceo zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za digitatalizaciju, vredan 24 miliona evra, jer će planirana oprema biti plaćena znatno manje nego što je planirano

05. Dec 2014

Reading Time: 2 minutes

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija neće morati da povuče ceo zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za digitatalizaciju, vredan 24 miliona evra, jer će planirana oprema biti plaćena znatno manje nego što je planirano.

Obrazlažući garanciju Javnom preduzeću Emisiona tehnika za sporazum sa EBRD o to zajmu poslanicima u Skupštini Srbgije, on je istao da će zbog pada vrednsti opreme za prenos digitalnog signala biti ušteđeno 9,5 miliona evra, tako da će biti povučeno maksimalno 14,5 miliona evra kredita.

Ranije je, kako je rekao, bilo planirano da se od tog kredita za nabavku tehnološku opremu za prelazak sa analognog na digitalni televizijski signal potroši 16,6 miliona evra, a za građevinske radove 4,25 miliona evra.

“U međuvremenu je ta oprema pojevtinila, pa je na tenderu za nabavku opreme pobedila kompanija koja je ponudila po ceni od nešto većoj od 10.5 miliona evra šest i po manje od predivđenih sredstava, dok za građevinske radove neće biti potrošene sve planirane pare”, rekao je Ljajić, koji je i ministar ta telekomunikacije.

Dodao je da je sa EBRD je dogovreno da sa kompanijom koja je ponudila najbolje uslove na tenderu za nabavku tehnološke opreme potpiše ugovor, kazao je on.

Ljajić je istakao da je zajam EBRD za završetak digitalizacije izuzetno povoljan, navodeći da sporazumom, koji je potpisan u septembru, dogovoren kredit od 24 miliona evra, sa rokom otplate od 10 godine, počekom od dve godine, i kamatom “juribor” plus jedan odsto, a kredit će, rekao je, biti isplaćivan u 16 rata.
Prema njegovim rečima, kredit EBRD će omogućiti da digitalizacija televizijskog signala bude završena u poslednjem predviđenom roku, do 17. juna 2015. godine. On je podsetio da je prvvobitni rok bio 2012.
Država će nakon završetka digitralizacije, prodajom oslobođenog spektra mobilnim operaterinma za uvođenje LTE tehnologije, odnosno četvrte generacije mobilne telefonije, kako je istakao, zaraditi između 70 i 100 miliona evra.

“Ne mogu da govorim o tačnim ciframa, jer se radi o tenderu”, rekao je Ljajić.

Beta

Print Friendly, PDF & Email