Izmena zakona neprimerena za medije

ANEM je zatražio da se u izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja ne uvrste odredbe kojima se neprimereno ograničavaju m

09. Dec 2014

Reading Time: < 1 minute

anem1ANEM je zatražio da se u izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja ne uvrste odredbe kojima se neprimereno ograničavaju medijske slobode.

U saopštenju ANEM je pozvao od Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se uzdrži od zadiranja u slobodu izražavanja u propisima koje donosi.

Asocijacija ukazuje da problem koji postoji s promovisanjem nebezbednog ponašanja u saobraćaju, treba rešavati u konsultacijama s državnim organima nadležnim za medije, a posebno s predstavnicima struke.

Po medijima, Radna grupa Ministarstva je u izmene Zakona uvrstila odredbu prema kojoj bi, pod pretnjom novčane kazne, u javnom informisanju i u oglašavanju bilo zabranjeno promovisanje nepropisnog ponašanja u saobraćaju, a naročito vožnje bez sigurnosnog pojasa, zakopčane kacige, pod dejstvom alkohola, vožnje brzinom većm od dozvoljene, nasilničke vožnje.

ANEM je podsetio da je novim Zakonom o javnom informisanju i medijima već propisano da se, posebno mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode maloletnicima.

Takođe, novim Zakonom o elektronskim medijima zabranjeno je prikazivanje sadržaja koji mogu teško da naškode razvoju maloletnika, kao i televizijsko oglašavanje kojim se podstiče ponašanje štetno za zdravlje ili bezbednost ljudi, naveo je ANEM.

Beta

Print Friendly, PDF & Email