NDNV: Primereno kazniti napadača na reportera portala 021.rs

Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro osuđuje fizički napad na reportera internet-portala 021.rs i zahteva od nadležnih organa da primereno kazne napadača.

27. Jan 2015

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro osuđuje fizički napad na reportera internet-portala 021.rs i zahteva od nadležnih organa da primereno kazne napadača. Podsećamo da je novinar 021.rs Žarko Bogosavljević napadnut prilikom fotografisanja saobraćajne nezgode koja se jutros desila u Novom Sadu, a da je napadač jedan od aktera udesa.

Činjenica jeste da su prisutni saobraćajni policajci sprečili i smirili napadača, ali je veoma važno da se ovaj slučaj procesuira, i to po službenoj dužnosti, s obzirom na činjenicu da su novinari i fotoreporteri često na meti napada. Javnosti je potrebno poslati jasnu poruku da se nasilje nad medijskim poslenicima neće tolerisati, te uvažiti činjenicu da se napad na novinara u našem krivičnom zakonodavstvu tretira kao napad na službeno lice. U suprotnom, odaslaće se poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati – uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem.

Ukazujemo i na to da je snimanje i fotografisanje na javnim mestima zakonom dozvoljeno i da spada u profesionalnu obavezu, kako novinara, tako i fotoreportera, te stoga pozivamo nadležne da omoguće nesmetano obavljanje posla svim medijskim profesionalcima.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email