NUNS zabrinut i ogorčen zbog pritiska na novinare

NUNS izrazilo je danas najdublju zabrinutost i ogorčenje zbog sve većeg pritiska na novinare koji se bave istraživačkima novinarstvom.

05. Mar 2015

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas najdublju zabrinutost i ogorčenje zbog sve većeg pritiska na novinare koji se bave istraživačkima novinarstvom.

“Ovoga puta nedopustiva kampanja se vodi protiv novinara koji istražuju malverzacije u sportu. Ta kampanja je otišla toliko daleko da se ‘normalnim’ smatra da pripadnici navijačkih grupa sprečavaju novinare, na konferencijama za medije, da postavljaju pitanja”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

U ambijentu, koji potpuno odudara od zvaničnih opisa o pravnom okviru, ključna je tema novinar koji se usudio da istražuje, a ne ono što istražuje, navelo je to udruženje.

Prema NUNS-u, umesto da predstavnici institucija deluju u pravcu rešavanja problema od javnog interesa, “delovanje” institucija se prepušta navijačkim grupama i osobama iz parapolitičkog miljea čiji je interes da pravna država nastavi da ćuti.

“Koliko daleko ide kampanja, a ona nije prva, govore optužbe da su istraživački novinari bahati i da su neprijatelji zemlje. To implicira podelu na neprijateljske novinare, one koji imaju kritički odnos prema vlasti i prijateljske koji nemaju nikakav profesionalni otklon prema predstavnicima vlasti, pa su samim tim viđeni kao patriote”, saopštio je NUNS.

To udruženje je podsetilo na poslednji slučaj kada je ekipa Reportera B92, koja radi u sastavu Insajdera, pokrenula “ključna pitanja funkcionisanja sportskih klubova”, ali je dodalo da u javnom diskursu, međutim, tema nije to, već je tema – priča o, kako je saopšteno, “navodnim” uvredama urednice Insajdera Brankice Stanković upućenim novinaru Bete.

“Razume se, to takođe treba da bude predmet javne debate, ali je neshvatljivo da deo medija pristaje, bez sumnje, uz odobravanje zainteresovanih strana iz sportskih i političkih krugova, na potpunu zamenu i teme i teze. Umesto da traže odgovore na pitanja od javnog interesa, bave se hajkom na novinarku koja hajke živi godinama unazad uz policijsko obezbeđenje i to iz sličnih razloga”, saopštio je NUNS.

To udruženje pozvalo je kolege na solidarnost u borbi za stvaranje uslova u kojima objektivno izveštavanje o svim temama od javnog interesa neće biti proglašavano neprijateljskim delovanjem.

“Poslovi kojima se bave fudbalski i drugi sportski klubovi nisu privatni poslovi. U tim poslovima troši se novac svih građanki i građana Srbije. To je dodatni razlog za pojačano interesovanje javnosti za ove probleme”, navodi NUNS.

Udruženje je izrazilo žaljenje što su upravo te teme i povod za zastrašivanje novinara.

“Bez adekvatne reakcije nadležnih institucija pojedini sportski klubovi i navijačke grupe godinama ostaju nedodirljivi a neformalna moć koju imaju ostaje iznad zakona i izvan javne kontrole”, navodi se u saopštenju.

Beta

Print Friendly, PDF & Email