Koalicijа medijskih i novinarskih udruženja: Obustaviti Javnu nabavku i raspisati konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Požarevcu

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS, NDNV, traži od nadležnih u Gradu Požarevcu da preispitaju svoju odluku o raspisivanju Javne nabavke za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću“ i da, poštujući smisao Zakona o javnom informisanju i medijima, obustavi Javnu nabavku i raspiše konkurs za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja

12. Mar 2015

Reading Time: < 1 minute

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS, NDNV, traži od nadležnih u Gradu Požarevcu da preispitaju svoju odluku o raspisivanju Javne nabavke za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću“ i da, poštujući smisao Zakona o javnom informisanju i medijima, obustavi Javnu nabavku i raspiše konkurs za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja upozorava da je Grad Požarevac raspisao Javnu nabavku za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću“ koja treba da pribavi „uslugu“ izveštavanja sa svih javnih skupova, manifestacija i događanja od interesa za grad, kao i „uslugu“ prenosa sednica Skupštine grada.
Koalicija medijskih i novinarskih udruženja ističe da Budžet Grada Požarevca predviđa sredstva za „informisanje“ u ukupnom iznosu od 13,2 miliona dinara. To informisanje se odnosi na informisanja o radu Skupštine (8,6 miliona), Gradonačelnika i Opštinskog veća (4,5 miliona), kao i funkcionisanja mesnih zajednica (100.000 dinara). U Budžetu nema ni reči o projektnom sufinansiranju na način kako je to predviđeno medijskim zakonima. Iz ovoga sledi da je jedino informisanje koje će se finansirati od novca poreskih obveznika Požarevca – informisanje o radu gradskih organa.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja podseća da je Požarevac samo primer rasprostranjene prakse koja već godinama stvara poslušne medije svodeći ih na neme posmatrače političkih procesa, i kojima, iz obzira prema „naručiocu posla”, tupi i nestaje oštrica kritike.

ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email