Pulicer za javnu službu listu Post i kurijer

List Post i kurijer (The Post and Courier) iz Čarlstona dobio je Pulicerovu nagradu za javnu službu, zbog tekstova o velikoj stopi žena koje su ubili muškarci u Južnoj Karolini u SAD, što je podstaklo predloge o reformi kaznenog zakonika i oštrije kazne za porodično nasilje.

21. Apr 2015

Reading Time: 2 minutes

List Post i kurijer (The Post and Courier) iz Čarlstona dobio je Pulicerovu nagradu za javnu službu, zbog tekstova o velikoj stopi žena koje su ubili muškarci u Južnoj Karolini u SAD, što je podstaklo predloge o reformi kaznenog zakonika i oštrije kazne za porodično nasilje.

“Pasionirano smo ušli u ovaj projekat, i uzbuđeni smo zbog onoga što bi on mogao da da Južnoj Karolini”, rekao je izdavač Pi Džej Brauning, čijem listu je pripala zlatna medalja, na sinoćnoj ceremoniji na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

List je 2013. počeo objavljivanje tekstova o porodičnom nasilju, istraživši ubistva 300 žena u prethodnoj deceniji.

Njihovi tekstovi podstakli su poslanike Južne Karoline da predlože oštrije kazne za porodično nasilje, a guverner Niki Heli je oformio specijalnu jedinicu za ispitivanje tog problema.

Njujork tajms (The New York Times) osvojio je tri Pulicera, a Los Anđeles tajms (Los Angeles Times) dva.

Njujork tajms i Vol strit džornal (The Wall Street Journal) dobili su nagradu za istraživačko novinarstvo, a Njujork tajms je odneo i Pulicera za međunarodno izveštavanje, zbog tekstova o epidemiji ebole u zapadnoj Africi i foto-reportažu.

Los Anđeles tajmsu su otišli Puliceri za reportažu i televizijsku kritiku.

List Dejli briz (Daily Breeze) iz Torensa u Kaliforniji dobio je nagradu za izveštavanje u lokalnoj zajednici za tekstove o korupciji u školama.

Sijetl tajms (The Seattle Times) dobio je Pulicera za najnovije vesti, odnosno pokrivanje odrona u kojem su stradale 43 osobe i istraživanja da li je ta tragedija mogla da bude sprečena.

Vašington post je odneo nagradu za nacionalno izveštavanje za otkrivanje bezbednosnih greški koje su podstakle reformu Tajne službe.

Blumberg njuz (Bloomberg News) je prvi put dobio Pulicera, i to za analitičko novinarstvo.

Pulicerova nagrada, koju je ustanovio novinski izdavač Džozef Pulicer, a prvi put je dodeljena 1917, najprestižnija je američka nagrada za novinarstvo, publicistiku, istoriju, kao i za književnost i muziku.

Nagrada za javnu službu podrazumeva zlatnu medalju, a sve ostale nagrade nose novčani iznos od po 10.000 dolara.

U umetničkim kategorijama Pulicera, Entoni Doer dobio je nagradu za roman o Drugom svetskom ratu “All the Light We Cannot See”.

Pulicer za dramu otišao je Stivenu Edliju Gerdžizu za crnu komediju “Between Riverside and Crazy”.

Pulicera je dobilo i istraživanje o uticaju ljudskog ponašanja na prirodni svet “The Sixth Extinction: An Unnatural History” Elizabet Kolbert.

U kategoriji biografije i autobiografije, priznanje je pripalo Dejvidu Kerceru za “The Pope and Mušolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe”.

Pulicera za istoriju dobila je Elizabet Fen za knjigu “Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People”.

Nagrada za poeziju pripala je Gregoriju Pardlou za zbirku “Digest”, a za muziku “Anthracite Fields” Džulije Volf.

Beta/AP

Print Friendly, PDF & Email