Građanska Vojvodina: Rehabilitacijom Mihailovića Srbija se odrekla antifašizma

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodine smatra da se skandaloznom odlukom Višeg suda u Beogradu da rehabilituje komandanta četničkog pokreta Dražu Mihailovića, Srbija simbolično odrekla antifašizma.

15. May 2015

Reading Time: < 1 minute

logondnvKoalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodine smatra da se skandaloznom odlukom Višeg suda u Beogradu da rehabilituje komandanta četničkog pokreta Dražu Mihailovića, Srbija simbolično odrekla antifašizma.

Ovom odlukom su rehabilitovani i zločini koje su kvinsliški četnički odredi kojima je rukovodio Draža Mihailović, a po njegovoj naredbi, izvršili na području nekadašnje Jugoslavije, o čemu postoje mnogobrojnih dokazi.

Smisao ove sudske odluke, iza koje neprikriveno stoji politički vrh zemlje, jeste i opravdanje zajedničkog zločinačkog poduhvata devedesetih godina prošlog veka, a koji praktično predstavlja nastavak deklarisane politike Draže Mihailovića i njegovih četničkih odreda.

Rehabilitacija Mihailovića svakako će značajno unazaditi saradnju među zemljama u regionu, a Srbija je njome susedima i svetu poslala simboličku poruku da ne odustaje od politike koja je dovela do strašnih ratova tokom devedesetih godina.

Osim toga, Srbija je rehabilitacijom Mihailovića ponizila žrtve etničkih čišćenja koje su sproveđene po njegovim naredbama tokom Drugog svetskog rata.

Ova sramna odluka predstavlja logičnu posledicu Izmena Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojima su u potpunosti izjednačeni pripadnici partizanskog i četničkog pokreta, a koje su usvojene u decembru 2004. godine.

Građanska Vojvodina
14. maj 2015.

Građansku Vojvodinu čine:

Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar

Print Friendly, PDF & Email