NUNS protestuje zbog masovnih otkaza u kompaniji Ringier

NUNS najoštrije protestuje zbog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija

26. May 2015

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, koja je izdavač dnevnih listova Blic, Alo, 24 sata, kao i nedeljnika NiN, Blic žena, Puls

Poslednjih dana, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno je više od petnaest zaposlenih u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja.

Prema saznanjima NUNS-a, otpuštaju se gotovo po pravilu iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima. NUNS protestuje zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.

NUNS poziva vlasnike i menadžment kompanije Ringier Axel Springer Srbija da umesto otpuštanja radnika preduzme druge mere racionalizacije poslovanja kao što je, na primer, smanjenje izuzetno visokih plata inače brojnog poslovodnog tima.

NUNS podseća i da je u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija nezvanično zabranjeno bilo kakvo sindikalno organizovanje, tako da zaposlene kojima se izriču otkazi nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima.

Pozivamo zaposlene u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija na međusobnu solidarnost i da iskoriste svoje pravo na sindikalno organizovanje koje im garanutuju domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije o radnim pravima i sindikanim slobodama.

U Beogradu 26. maja 2015.

Print Friendly, PDF & Email