Medijska i novinarska udruženja: Mogući propusti ne smeju da ugroze medijske reforme

Koalicija medijskih i novinarskih udruženje (NUNS, UNS, NDNV, ANEM, Lokal pres), i Asocijacija medija, u zajedničkom saopštenju ističu da su na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje medijskih sadržaja njihovi predstavnici u nezavisnim komisijama radili potpuno autonomno i nisu bili izloženi nikakvim uticajima i pritiscima, ni Ministarstva, niti onih koji su ih predložili.

26. May 2015

Reading Time: 2 minutes

medijska koalicijaKoalicija medijskih i novinarskih udruženje (NUNS, UNS, NDNV, ANEM, Lokal pres), i Asocijacija medija, u zajedničkom saopštenju ističu da su na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje medijskih sadržaja njihovi predstavnici u nezavisnim komisijama radili potpuno autonomno i nisu bili izloženi nikakvim uticajima i pritiscima, ni Ministarstva, niti onih koji su ih predložili.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije zajedničkim su dogovorom delegirali svoje kandidate za komisije, bez uticaja i bilo kakvih intervencija predstavnika vlasti.

Za članove komisija birani su stručni ljudi sa profesionalnim ugledom, koji su odluke donosili rukovodeći se svojom savešću i znanjem, kvalitetom predloga projekata i njihovom usaglašenošću sa zakonski definisanim javnim interesom u sferi informisanja.

Problemi na koji su nailazili jesu, pre svega, u sferi kvaliteta predloženih projekata, kao i nekih proceduralnih propusta koje je moguće otkloniti u narednom periodu.

Projektno finansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, propisano novim Zakonom o javnom informisanju i medijima, bio je jedan od ključnih zahteva novinarskih udruženja i mediskih asocijacija u reformi medijskog zakonodavstva.

Neophodno je da celokupan proces dodele javnih sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja bude u potpunosti transparentan, što podrazumeva kontrolu i ne isključuje kritike, ali se ne sme dozvoliti da mogući propusti sam ovaj proces dovedu u pitanje.

Model sufinansiranja javnog interesa u sferi informisanja putem nezavisnih komisija od ključnog je značaja za budućnost medija i medijskog profesionalizma u Srbiji.

Debata i kritičko preispitivanje praktične primene konkursnih procedura uvek su dobrodošli, jer predstavljaju važnu kariku u dugogodišnjim nastojanjima novinarskih udruženja i medijskih asocijacija da se odnos države i medija učini što transparentnijim i inkluzivnijim.

U 2015.godini, koja je u stručnoj javnosti već nazvana „prelaznom“ ili „eksperimentalnom“ za sprovođenje novih medijskih zakona, unapred su očekivani pojedini problemi i propusti u postupku konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja kroz nezavisne komisije, u skladu sa javnim interesom, kao jednom od ključnih reformskih procesa.

Cilj je da se, posle ovogodišnjeg iskustva, ti problemi temeljno analiziraju i otklone i ceo postupak podvrgne evaluaciji, kako bi se, u dogovoru sa Ministarstvom kulture i informisanja, pronašla rešenja koja će ga unaprediti.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 26. maj 2015.
Koalicija medijskih i novinarskih udruženje (NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) i Asocijacija medija

Print Friendly, PDF & Email