Savet bezbednosti UN usvojio novu Rezoluciju o zaštiti novinara

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je juče Rezoluciju 2222 o zaštiti novinara u oružanim sukobima.

29. May 2015

Reading Time: 2 minutes

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je juče Rezoluciju 2222 o zaštiti novinara u oružanim sukobima.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) u današnjem saopštenju pozdravlja akt UN kao veoma značajan i ukazuje da je za prvih pet meseci 2015. godine širom sveta ubijen je 51 novinar.

Rezolucija, prva na ovu temu usvojena od strane UN od usvajanja Rezolucije 1738 u decembru 2006, poziva države da ispune svoje obaveze u pogledu zaštite novinara tokom oružanih sukoba.

Rezolucija 2222 predviđa da mirovne operacije UN obezbede redovne izveštaje o sigurnosti novinara. “Mirovne operacije Ujedinjenih nacija i specijalne političke misije, gde je to moguće, treba da uključe u svoje izveštavanje i informacije o posebnim aktima nasilja nad novinarima, medijskim profesionalcima i povezanim licima u toku oružanih sukoba”, navodi se u Rezoluciji UN.

Pored toga, Rezolucija apeluje na države da preduzme odgovarajuće korake kako bi osigurale odgovornost za zločine počinjene nad medijskim radnicima i poziva sve strane u oružanim sukobima da u potpunosti poštuju obaveze predviđene međunarodnim pravom u vezi sa zaštitom civila u oružanom konfliktu, uključujući i novinare.

Članovi Saveta bezbednosti UN zahtevaju hitno i bezuslovno oslobađanje novinara koji su kidnapovani ili uzeti kao taoci i apeluje na sve zaraćene strane da poštuju nezavisnost i profesionalna prava novinara.

IFJ pozdravlja činjenicu da je Savet bezbednosti priznao hitnost i značaj zaštite medija. U juče usvojenoj Rezoluciji 2222 naglašava se da “novinari, medijski profesionalci i povezano osoblje mogu da igraju važnu ulogu u zaštiti civila i sprečavanju konflikata, delujući kao mehanizam ranog upozoravanja u identifikovanju i izveštavanju o situacijama koje bi mogle dovesti do genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti. ”

– Zadovoljstvo nam je što se sa najvišeg nivoa UN ukazuje na važnu ulogu novinara, naročito u ratnim zonama, i što se priznaje potreba da im se pruži zaštita. Nažalost, iako je to pozitivan korak i snažna poruka, ostajemo zabrinuti zbog nedostatka konkretnih akcija kako bi se osiguralo da se sve vlade, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, bore protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima – izjavio je predsednik IFJ Džim Bumela.

IZVOR: IFJ/NUNS, 29.05.2015.

Print Friendly, PDF & Email