NUNS: Apel medijima da ne otkrivaju identitet migranata

NUNS apeluje na medije da u izveštavanju o izbeglicama iz sukobima zahvaćenih područja poštuju standarde novinarske profesije i posvete dužnu profesionalnu pažnju njihovoj zaštiti.

25. Aug 2015

Reading Time: 2 minutes

255x160_79864-nunsNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na medije da u izveštavanju o izbeglicama iz sukobima zahvaćenih područja poštuju standarde novinarske profesije i posvete dužnu profesionalnu pažnju njihovoj zaštiti.

U medijskim izveštajima ne bi trebalo, bez prethodnog pristanka izbeglica, otkrivati personalni identitet sagovornika koji beže od mobilizacije i otvoreno kritikuju političke i ratne neprilike u svojim zemljama.

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, medijski tekstovi, fotografije i snimci planetarno su dostupni. Zato skrećemo pažnju da bi izbeglice koje se fotografijom ili snimkom učine prepoznatljivim mogli da imaju ozbiljne probleme u matičnim zemljama. Takvi pojedinci bi mogli bi biti prepoznati i sankcionisani ukoliko se vrate u svoje sredine, a postoji rizik da zbog njihovih medijskih istupa stradaju i članovi njihovih porodica koji su ostali u svojim zemljama.

Naročito je važno voditi računa o zaštiti dece, koja su potencijalno najugroženija u izbegličkim kolonama.

O kakvim rizicima je reč svedoči i slučaj britanskog novinara Šona Mekalistera u Siriji. Nakon njegovog hapšenja, sirijske vlasti su Mekalisteru oduzele kompjuter i upotrebile snimke i druge podatke da dođu do ljudi koji su mu davali izjave ili mu na drugi način pomogli u radu. Posledice su poznate – uhapšeno je nekoliko njegovih sagovornika, uglavnom mirovnih aktivista, jedan je nestao, a oni koji su izbegli hapšenje morali su da pobegnu iz zemlje. Nakon ovog incidenta, otkrivena je složena i savremena mreža elektronskog i drugog nadzora koju je državni aparat u Siriji razvio i upotrebio mnogo puta. Tim povodom, Međunarodni Komitet za zaštitu novinara objavio je apel da novinari zaštite identitet svojih izvora i saradnika iz Sirije.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 25.08.2015.

Print Friendly, PDF & Email