NUNS i NDNV: Pod hitno besplatne akcije podeliti novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva kulture i informisanja i Agencije za privatizaciju da odmah prestanu sa kršenjem medijskih zakona i dovrše proces podele besplatnih akcija novinarima i drugim zaposlenima u svim onim medijima koji nisu privatizovani i u kojima postoji zainteresovanost za to.

21. Dec 2015

Reading Time: 2 minutes

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva kulture i informisanja i Agencije za privatizaciju da odmah prestanu sa kršenjem medijskih zakona i dovrše proces podele besplatnih akcija novinarima i drugim zaposlenima u svim onim medijima koji nisu privatizovani i u kojima postoji zainteresovanost za to.

Ukoliko se nastavi sa blokadom primene Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno ako se bude dalje odugovlačilo da se kapital neprivatizovanih medija u javnom vlasništvu bez naknade prenese na zaposlene, to će značiti samo jedno: vlast ne želi da novinari budu vlasnici svojih medija, da bi zadržala kontrolu i nad novinarima i nad medijima.

S obzirom da su u dosadašnjem toku privatizacije glavnu ulogu imali stranački tajkuni, opravdano sumnjamo da se iza ovog odugovlačenja krije želja vlasti da i ove medije preuzme neka od stranaka, kako bi ih politički instrumentalizovala u nastupajućem predizbornom periodu.

NUNS i NDNV su tokom celog procesa pripreme i realizacije medijskih zakona smatrali da je i za medije, i za građane, i za javni interes najbolje rešenje da novinari budu vlasnici svojih medija, i teškom smo se mukom izborili da ova odredba bude deo nove medijske legislative.

Vlada Srbije je, međutim, uredbom sa početka ove godine, kojom je pravo na besplatne akcije suzila samo na zaposlene koji prethodno nisu upisali bilo kakve besplatne akcije – tu odredbu ozbiljno ugrozila, a sada je praktično u potpunosti suspenduje.

Ovim odugovlačenjem nisu ugrožena samo prava zaposlenih nego i lokalno informisanje, kao i informisanje na manjinskim jezicima, s obzirom na činjenicu da među blokiranim medijima ima značajan broj višejezičnih.

Beograd-Novi Sad, 21. decembar 2015.
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email