NDNV: Ponovo se stvara moralna panika zbog izbeglica

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava da je na medijskoj sceni Srbije i Vojvodine u toku stvaranje novog talasa moralne panike, odnosno produkcije društvene strepnje i strahova zbog izbeglica, a da je u ovom trenutku to posebno vidljivo u pojedinim medijima na mađarskom jeziku.

28. Feb 2016

Reading Time: < 1 minute

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava da je na medijskoj sceni Srbije i Vojvodine u toku stvaranje novog talasa moralne panike, odnosno produkcije društvene strepnje i strahova zbog izbeglica, a da je u ovom trenutku to posebno vidljivo u pojedinim medijima na mađarskom jeziku.

Kao primer navodimo list “Mađar so”, u kojem se, u tekstovima pojedinih urednika, širi islamofobija, sa elementima govora mržnje.

NDNV apeluje na medije, urednike i novinare da temi izbeglica i migranata prilaze sa visokom profesionalnom pažnjom, striktno se pridržavajući novinarskog kodeksa, jer širenje panike i straha, podizanje tenzije među ljudima, kao i označavanje “neprijatelja društva”, mogu da imaju veoma loše, pa čak i tragične društvene posledice.

Činjenica da u javnom mnjenju cele Evrope raste ksenofobija kao posledica izbegličke krize – ne sme da bude alibi za medijsko produbljivanje neprijateljskih osećanja i stvaranje resantimana prema izbeglicama, već upravo obrnuto: jasan signal da se ovoj temi prilazi oprezno i neostrašćeno, bez senzacionalizma.

Novi Sad, 28. februar 2016.

Print Friendly, PDF & Email