NDNV pozdravlja hrabru odluku Saveta za štampu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je odluka Komisije za žalbe Saveta za štampu po kojoj je režimski list "Politika" prekršio Kodeks novinara Srbije - hrabra i visoko profesionalna.

07. Mar 2016

Reading Time: < 1 minute

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je odluka Komisije za žalbe Saveta za štampu po kojoj je režimski list “Politika” prekršio Kodeks novinara Srbije – hrabra i visoko profesionalna; ona je pokazala da je Savet za štampu kao institucija u potpunosti sazreo da se suprotstavi brojnim, takoreći malignim problemima ovdašnje medijske scene.

Ovakva, pravedna odluka posledica je i činjenice da je rad Saveta demokratizovan i da niko od osnivača više nema pravo na veto, pa ni UNS, oko kojeg se opet okupljaju mediji i novinari koji na najdrastičniji način krše profesionalne i etičke norme, i prave spiskove “izdajnika” po ugledu na devedesete godine.

NDNV veruje da će ova institucija, koja je izložena kanonadi napada provladinih medija i režimskih glasnogovornika, što je posledica ove hrabre odluke – izdržati pritiske i nastaviti da radi u korist građana i profesije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podseća da je “Politika” prekršila Kodeks novinara tekstovima “Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova” i “Na vaše uvrede mogu da odgovorim samo brojkama” iz januara ove godine, i to odeljke Kodeksa koje se odnose na istinitost izveštavanja i novinarsku pažnju.

Novi Sad, 7. mart 2016.

Print Friendly, PDF & Email