NUNS i NDNV: Pojedine stranke i institucije protivzakonito traže JMBG za akreditaciju novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju javnost da pojedine političke stranke i institucije protivzakonito za akreditovanje novinara traže i poverljive podatke kao što su JMBG ili broj lične karte.

05. Apr 2016

Reading Time: < 1 minute

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju javnost da pojedine političke stranke i institucije protivzakonito za akreditovanje novinara traže i poverljive podatke kao što su JMBG ili broj lične karte.

NUNS i NDNV pozivaju da se odmah prestane sa takvom praksom, a kolegama novinarama poručujemo da čuvaju svoje lične podatke, a da o eventualnom kršenju zakona i sprečavanju rada obaveste novinarska udruženja, kao i kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Podsećamo da je nedavno i Poverenik podsetio da su organi vlasti dužni da se, vršeći akreditaciju novinara za prisustvovanje određenim događajima ili konferencijama za štampu, “pridržavaju elementarnih principa Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – svrsishodnosti i srazmernosti” i da obrada više podataka nego što je potrebno predstavlja povredu člana 8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Isto se odnosi i na druge organizatore događaja.

NUNS i NDNV podsećaju da bi za akreditovanje, osim u iznimnim slučajevima predviđenim zakonom, trebalo da bude dovoljna samo novinarska legitimacija, a da bi poverljivi podaci mogli da se zloupotrebe na različite načine, pa i za ugrožavanje prava novinara.

Beograd-Novi Sad, 5. aprila 2016.
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email