NDNV: Žalosno je što se ignoriše značaj medija civilnog društva

Mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji imaju agendu potpuno suprotnu javnom interesu u sferi javnog informisanja, pa se pitamo da li su upravo otpori ovoj vrsti medijskog udruživanja novinara i građana – posledica te činjenice

29. Apr 2016

Reading Time: 2 minutes

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je model medija civilnog društva od neprocenjivog značaja za manjinsko, višejezično, regionalno i lokalno informisanje u kontekstu medijskih reformi i izražava žaljenje što se to uporno ignoriše od strane vlasti i regulatornih tela, ali nažalost i od strane medijske zajednice.

Mediji civilnog društva su, u ovom trenutku, jedini model medija koji može efikasno popuniti značajne praznine u javnom informisanju na lokalnom i regionalnom nivou, a koje su, između ostalog, posledica gašenja ili najavljenih gašenja mnogih medija ili činjenice da su mnogi novinari ostali bez posla u procesu kontroverzne privatizacije. To je i jedan od zaključaka monitoringa manjinskog i višejezičnog informisanja u kontekstu sprovođenja medijskih zakona koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine sprovodilo u proteklom periodu.

Mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji imaju agendu potpuno suprotnu javnom interesu u sferi javnog informisanja, pa se pitamo da li su upravo otpori ovoj vrsti medijskog udruživanja novinara i građana – posledica te činjenice.

NDNV će, bez obzira na otpore, nastaviti da pruža punu podršku kolegama koji se odluče da osnuju medije civilnog društva.

NDNV apeluje na međunarodne organizacije da takođe iznađu mehanizme podrške građanskim medijima i drugim nezavisnim lokalnim i regionalnim medijima, s obzirom na to da su oni značajni ne samo sa stanovišta javnog interesa u medijskoj sferi, nego i za proces demokratizacije zemlje, koja je pritisnuta snažnom centralizacijom, uključujući tu i centralizaciju medijskog prostora.

NDNV podseća da u članu 72 Zakona o elektronskim medijima piše da se mediji civilnog društva „osnivaju radi zadovoljavanja specifičnih interesa pojedinih društvenih grupa“, a da se „dozvola za pružanje medijske usluge izdaje bez obaveze plaćanja naknade“, što predstavlja pozitivnu diskriminaciju za pohvalu, nasleđenu i iz ranijih medijskih zakona, koja međutim nije u dovoljnoj meri korišćena.

NDNV zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije (REM), RATEL-a, Ministarstva kulture i informisanja, ali i drugih nadležnih institucija da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se otklonile prepreke za osnivanje i razvoj medija civilnog društva.

NDNV konstatuje da i sami novinari i organizacije civilnog društva na lokalu dugo nisu prepoznavali značaj građanskih medija i mogućnosti za njihov održivi razvoj, ali ohrabruje činjenica da je u poslednje vreme osnovano ili je u postupku osnivanja desetak medija ovog tipa.

Novi Sad, 29. april 2016.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email