NUNS traži stručnu javnu raspravu o sudskoj toleranciji pretnji novinarima

Povodom učestale sudske tolerancije ugrožavanja novinara, NUNS smatra da je neophodna ozbiljna stručna rasprava u kojoj bi sudije, tužioci, advokati i drugi pravni eksperti raspravili pitanje pretnje koja postaje dominantni metod pritiska na slobodu informisanja i izražavanja.

13. Jul 2016

Reading Time: 2 minutes

255x160_79864-nunsNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava najdublju zabrinutost zbog učestale sudske tolerancije ozbiljnih pretnji upućenih novinarima koja postaje praksa i ohrabruje nasilje prema medijskim radnicima. Prema evidenciji NUNS-a, u 2014. godini u Srbiji je bilo 11 verbalnih napada i pretnji novinarima dok je u prošloj godini taj broj utrostručen.

Povodom učestale sudske tolerancije ugrožavanja novinara, NUNS smatra da je neophodna ozbiljna stručna rasprava u kojoj bi sudije, tužioci, advokati i drugi pravni eksperti raspravili pitanje pretnje koja postaje dominantni metod pritiska na slobodu informisanja i izražavanja.

Najnoviji slučaj ove neobjašnjive sudske tolerancije je pravosnažna presuda Višeg suda u Nišu po kojoj pretnja da novinare Južnih vesti treba zapaliti ne predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti već “izražavanje mišljenja” i “neprihvatljiv vrednosni stav”.

Viši sud je, zapravo, potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Nišu čije je obrazloženje da „okrivljeni niti jednog trenutka nije izrazio lične namere za poduzimanje bilo kakve radnje koja bi ugrozila sigurnost oštećenih“.

Okrivljeni Aleksandar Stanković uputio je portalu Južnih vesti putem meila komentar “Južne vesti su najveća medijska gov.. u Nišu, treba zapaliti da ne postoje lažljive i iskompleksirane degenerike koji tamo rade”.

Niško tužilaštvo je zbog ove pretnje protiv Stankovića podnelo optužni predlog Osnovnom sudu u Nišu za krivično delo ugrožavanje sigurnosti propisano u članu 138 Krivičnog zakonika. Prema tom članu KZ, za krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinara zaprećena je kazna zatvorom od šest meseci do pet godina.

Međutim, stav Osnovnog suda je da “iz sadržine optužnog predloga ne proizilaze obeležja krivičnog dela za ugrožavanje sigurnosti“ propisanog KZ. Uprkos što se u presudi pojedinačno navode iskazi svih novinara redakcije Južne vesti da su pretnje shvatili veoma ozbiljno i “osetili se ugroženim za svoj život”, Sud je prihvatio “odbranu okrivljenog da nije izvršio krivično delo”. Sud je ocenio da se “okrivljeni izrazio na uvredljiv, krajnje nekulturan način, iznoseći nedopustive vrednosne stavove, ali niti jednog momenta nije izrazio lične namere za preduzimanje bilo kakve radnje koje bi kod oštećenih ugrozila sigurnost”.

Cinično zvuči zaključna ocena Suda da bi “samo formulacija ’zapaliću da ne postoje osobe koje tamo rade’ mogla predstavljati radnju izvršenja kaznenog dela ugrožavanje sigurnosti”.

Viši sud nije prihvatio žalbu niškog tužilaštva koje je ukazalo da su novinari pretnje shvatili vrlo ozbiljno i da su se osetili ugroženim za svoj život, što je bilo dovoljno da se komentar okrivljenog okarakteriše kao pretnja.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 13.07.2016.

Print Friendly, PDF & Email