Novinarska i medijska udruženja zabrinuta zbog najave redefinisanja uloge države u medijskoj sferi

Novinarska i medijska udruženja izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog najava ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o redefinisanju uloge države na medijskoj sceni.

23. Sep 2016

Reading Time: < 1 minute

nuns_ndnv_anem_lp_logoNovinarska i medijska udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija medija), izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog najava ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića o redefinisanju uloge države na medijskoj sceni.

Novinarska i medijska udruženja podsećaju da je još važećom Medijskom strategijom i setom medijskih zakona, usvojenim u avgustu 2014. godine, uz gotovo opšti konsenzus i pozitivno mišljenje Evropske komisije, jasno naznačeno da je deetatizacija medijske sfere dugoročno opredeljenje koje ima za cilj smanjenje uticaja države na ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

Novinarska i medijska udruženja zbog toga apeluju na Ministarstvo kulture i informisanja da se u što kraćem roku imenuju državni sekretar i pomoćnik ministra koji će biti zaduženi za medijsku sferu.

To je neophodan uslov da se otvori dijalog medijske zajednice sa Ministarstvom o mnogim važnim pitanjima, poput uloge države na medijskoj sceni, izrade nove Medijske strategije, spovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, vlasničke strukture dnevnih listova Politika, Večernje novosti i Dnevnik i nezakonitog statusa i rada novinske agencije Tanjug.

Razgovor o ovim temama je od ključne važnosti za medijsku zajednicu, ali i za preduzimanje daljih koraka koji će doprineti poboljšanju stanja u oblasti informisanja.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres
Asocijacija medija
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

23. septembra 2016.

Print Friendly, PDF & Email