Poverenik: Napredak, ali ima još posla

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da se Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u Srbiji u situaciji koja nije sjajna zbog činjenice da nadležni ignorišu probleme kojih su svesni.

28. Sep 2016

Reading Time: 3 minutes

rodoljub_sabicPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da se Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u Srbiji u situaciji koja nije sjajna, ne samo zbog kontinuirano velikog broja žalbi koje dobija, već i činjenice da nadležni ignorišu probleme kojih su svesni.

Šabić je na skupu posvećenom obeležavanju tog dana rekao daje u proteklih 11 godina nesumnjivo učinjen napredak u pristupu informacijama od javnog značaja, ali da ima situacija koje ga obeshrabruju.

Paradoksalno je da je naša zemlja u stanju da objavi na sajtu Vlade Srbije ceo ugovor o preuzimanju Železare Smederevo, a ostala je tajna kako je Železarom upravljala godinu dana “kontroverzna ekipa stranih biznismena” i maglovito je zašto je to tako, rekao je Šabić. Nejasno je, poručio je Šabić, i zašto dugo nema nikakvih informacija nadležnih i o slučaju Savamala.

Šabić je rekao da se na današnji dan dodeljuju i priznanja za doprinos u ostvarivanju prava javnosti da zna i najbolji informator o radu državnih organa. Žiri su činili on, predsednici UNS i NUNS Ljiljana Smajlović i Vukašin Obradović, predstavnik akademske zajednice Dejan Popović i predstavnik Koalicije za pristup informacijama od javnog značaja Nemanja Nenadić.

Šabić je istakao i da je žiri doneo odluku da ove godine ne dodeli posebnu nagradu za doprinos u ostvarivanju prava javnosti da zna. Kad smo počeli da radimo, podsetio je Šabić, bili smo takoreći bez ikakve podrške države koja je institucionalizovala kancelariju Poverenika, a onda se pojavila “jedna dobra ruka” – Misija OEBS.

Đovani Gabasi iz OEBS ocenio je da se demokratski karakter društva ogleda kroz snagu nezavisnih institucija i podršku države koja treba da im omogući ostvarivanje važnih funkcija. Ako državne institucije prihvataju prirodu i preporuke nezavisnih tela, ocenio je on, stvoriće se ambijent za bolji demokratski razvoj društva.

Izveštaj Poverenika za 2015. godinu pokazao da se broj građana koji podnose žalbe povećava svake godine, da Vlada Srbije ne uspeva u potpunosti da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika i da ima prostora za poboljšanje komunikacije.

Zaštitnik građana Saša Janković istakao je da su državni poslovi danas par ekselans javna a “ne porodična, strančka” stvar, i nema prava koje bolje objašnjava suštinu demokratskog uređenja države od pristupa informacijama od javnog značaja.

Mnogi su izazovi pred našim društvom, regionom i Evropom, ocenio je Janković, od talasa izbeglica, Ukrajine kao bezbednosnog izazova, Bregzita kao političkog izazova, grčku krizu kao ekonomski izazov, Kosovo kao negaciju poštovanja ljudskih prava i jačanje ultranacionalističkih stavova i ideologija.

Janković je kao negativan primer i onemogućavanje građana da dođu do informacija od javnog značaja naveo obraćanje dopisnika šest medija iz Smedereva kancelariji ombudsmana, ističući da tamošnji vrh lokalne vlasti na najgrublji način krši obaveze.

Među dobitnicima nagrade za najbolji informator o radu je Vrhovni kasacioni sud, čiji predsednik Dragomir Milojević je rekao da je pristup informacijama u posedu javne vlasti od krucijalne važnosti za funkcionisanje demokratskog društva.

Javnost sudskih odluka i postupaka je značajna za subjekte u postupku, ali i za trasparentnost rada sudova, rekao je Milojević i izrazio žaljenje što institucija koju vodi nije osvojila najvažnije priznanje za doprinos pravu javnosti da zna.

Dobitnici nagrada za najbolje informatore o radu i doprinos pravu javnosti da zna su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Republički hidrometeorološki zavod, Pokrajinski sekretarijatza urbanizam i zaštitu životne sredine i Opština Inđija.

Šabić je objasnio da je MUP dobio nagradu za posebno proaktivan pristup i svakome preporučuje njegov informator o radu, da bi se videlo što jedno glomazno Ministarstvo može da uradi.

Priznanje je primila državni sekretar Biljana Popović Ivković, koja je rekla da MUP samo poštuje zakon Srbije, poštuje Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, a ministar Nebojša Stefanović je od početka svog mandata insistirao na transparentnosti u radu.

(FoNet)

Print Friendly, PDF & Email