Savet za štampu: Pres i Politika prekršili Kodeks novinara

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da su dnevni listovi "Pres" i "Politika" prekršili odredbe Kodeksa o obavezi navođenja izvora, odnosno poštovanju prava na odgovor...

30. Oct 2012

Reading Time: < 1 minute

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da su dnevni listovi “Pres” i “Politika” prekršili odredbe Kodeksa o obavezi navođenja izvora, odnosno poštovanju prava na odgovor.

Objavljivanjem nepotpisane fotografije uz tekst “Romeo i Julija” 7. septembra 2012. godine dnevni list “Pres” prekršio je odredbe Kodeksa novinara Srbije, koje propisuje obavezu poštovanja autorskih prava i obavezu navođenja izvora, ukoliko je dobijeno odobrenje za reprodukciju sadržaja iz drugih izvora.

Žalbu Savetu za štampu podneo je Danijel Jovanović, autor fotografije koja je, uz tekst “Englesko-romska ljubavna kombinacija”, 8. avgusta 2012. godine objavljena na veb sajtu “Ugradu.info”. On je naveo da je “Pres” fotografiju objavio bez njegovog potpisa, kao i da dozvolu za to nije dobio ni od njega ni od vlasnika sajta.

Neobjavljivanjem odgovora Dimitrija Vojnova na demanti Srđe Trifkovića, dnevni list “Politika” prekršio je odredbu Kodeksa koja propisuje obavezu poštovanja prava na odgovor, izvinjenje i ispravku, odnosno dužnost novinara da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku.

Kolumnista “Politike” Dimitrije Vojnov podneo je žalbu zbog odbijanja “Politike” da objavi njegov odgovor na demanti Srđe Trifkovića. Trifkovićev demanti odnosio se na informacije koje je Vojnov naveo u kolumni “Majke i maćehe” objavljenoj 20. septembra 2012, a za koje Trifković tvrdi da su neistinite.

Članovi Komisije doneli su odluku i da nedeljnik NIN nije prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom “Časni potomci Serbona”, objavljenim 27. septembra 2012. godine.

Žalbu na tekst “Časni potomci Serbona” podneo je Božidar Mitrović, predsednik Organizacionog odbora Međunarodne naučne konferencije “Na izvorištu kulture i nauke”, kojom se bavi sporni tekst. 

Odluke Saveta za stampu dostupne su na sajtu Saveta www.savetzastampu.rs

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email