NUNS i NDNV: Pravosuđe ugrožava novinara čak i kada presudi u njegovu korist

Povodom 5. novembra – Dana evropske kampanje “Podrži novinarstvo”, NUNS i NDNV upozoravaju da pravosudni sistem Srbije ugrožava prava novinara i svih zaposlenih čak i u slučajevima kada donese presudu u njihovu korist...

05. Nov 2012

Reading Time: 2 minutes

Povodom  5. novembra – Dana evropske kampanje “Podrži novinarstvo”, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju da pravosudni sistem Srbije ugrožava prava novinara i svih zaposlenih čak i u slučajevima kada donese presudu u njihovu korist. O tome najbolje svedoči slučaj novosadskog novinara Nikole Travice, koji je dobio parnicu protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada, ali je istovremeno „nateran“ da plaća visoke sudske troškove, dok je poslodavac pronašao „rupu u zakonu“ uz pomoć koje najverovatnije neće biti obavezan da plati ni zaostale zarade ni sudske troškove.

Travica je, naime, tužio svog poslodavca, firmu „Novi građanski list d.o.o.“ iz Novog Sada zbog neisplaćenih zarada u visini od preko pola miliona dinara. Iako je Osnovni sud u Novom Sadu doneo odluku u korist Travice, za sada ne postoji mogućnost da dobije zaostale lične dohotke jer su računi ove firme blokirani. Istovremeno, vlasnici „Novog građanskog lista“ osnovali su novo preduzeće koje izdaje nedeljnik „NS reporter“. Umesto neisplaćenih zarada, Travica je dobio nalog za plaćanje sudske takse u visini od od 53 hiljade dinara. S obzirom na činjenicu da su novinari u Srbiji na ivici egzistencije, ovaj slučaj možemo nazvati snažnim pritiskom ne samo na radna prava novinara, već i pritisak na slobodu izražavanja.

U pitanju je cinični paradoks našeg vremena, po kojem novinari, čak i u onim slučajevima kada se osmele da svoja nedvosmisleno ugrožena prava pokušaju da ostvare sudskim putem, na kraju bivaju kažnjeni. Smatramo da se na ovaj način, najverovatnij smišljeno, šalje poruka javnosti, novinarima i zaposlenima, da država ne želi da štiti njihova prava već ih ostavlja na milost i nemilost poslodavcima.

NUNS i NDNV zahtevaju da se pod hitno novim zakonskim i podzakonskim rešenjima uredi oblast radno-pravnih odnosa, odnosno donese odluka po kojoj sudske takse oštećeni plaćaju tek nakon realizacije presude, kao i da se obezbede mehanizmi koji će onemogućiti poslodavcima da nesmetano zaobilaze svoje obaveze prema zaposlenima, nesmetano nastavljajući svoj rad.

Upozoravamo javnost da su novinari u Srbiji višestruko ugroženi i da je strpljenje novinara i novinarskih organizacija pri kraju.

Beograd – Novi Sad, 5. novembra 2012.  

NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email