Građanska Vojvodina zahteva da se rasvetle incidenti u Srbobranu

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ zahteva od nadležnih državnih organa da što pre istraže incidente koji su se dešavali u Srbobranu pre i tokom drugog kruga dopunskih pokrajinskih izbora i da svoje nalaze saopšte javnosti. Smatramo da ovi incidenti, koji su s pravom uznemirili građane Srbobrana i Vojvodine, ne smeju ostati bez sudskog epiloga i da javnost o njima ne sme biti informisana jedino iz protivrečnih saopštenja političkih stranaka...

07. Mar 2013

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ zahteva od nadležnih državnih organa da što pre istraže incidente koji su se dešavali u Srbobranu pre i tokom drugog kruga dopunskih pokrajinskih izbora i da svoje nalaze saopšte javnosti. Smatramo da ovi incidenti, koji su s pravom uznemirili građane Srbobrana i Vojvodine, ne smeju ostati bez sudskog epiloga i da javnost o njima ne sme biti informisana jedino iz protivrečnih saopštenja političkih stranaka.

Podsećamo da je u Srbobranu uoči izbora i tokom njih došlo ne samo do evidentnog kršenja demokratskih procedura i izbornog procesa, već i do ozbiljnih incidenata koji su ugrozili bezbednost građana. U Srbobranu je tih dana vladala atmosfera koja je ličila na „mali rat“, a po svedočenjima građana, mestom su vršljale grupe ljudi koji su fizički nasrtali na građane i sprovodili kampanju straha. Ove navode je potrebno hitno ispitati i utvrditi činjenično stanje.

Ovakve pojave uveliko prevazilaze lokalni značaj i predstavljaju ozbiljnu društvenu opasnost. Šta možemo očekivati na sledećim izborima? Nasilnička i ogoljena borba za vlast može ozbiljno ugroziti stabilnost zemlje, a takve pojave su posebno opasne u multietničkim sredinama kakva je i Vojvodina.

Građanska Vojvodina smatra da je potrebno da izborne procese u narednom periodu nadgledaju odgovarajuće međunarodne i domaće organizacije, čime će biti izvršen dodatni pritisak na predstavnike političkih stranaka da poštuju demokratske procedure. Ukoliko nadležni organi ne rasvetle zbivanja u Srbobranu, smatramo da je neophodno da se nezavisna tela i organizacije zainteresuju za ovaj slučaj i istraže ga iz ugla poštovanja pravila izbornog procesa i ljudskih prava.

Građanska Vojvodina

Grаđansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Centar za razvoj civilnog društva
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Zelena mreža Vojvodine
Otvoreni licej Sombor

Print Friendly, PDF & Email